Mielipiteet

Boliden Kevitsa on Pohjois-Suomessa Sodankylän kunnassa toimiva monimetallikaivos, jonka päätuotteet ovat kupari- ja nikkelirikasteet. Rikasteet sisältävät myös platinaa, palladiumia, kultaa ja kobolttia. Aihekuvassa Kevitsan sähköporauslaitteita.

Kaikuja Kairoilta: Lappilaista taloushölmöilyä

Veikko Vuontisjärvi kirjoittaa kaivosyhtiöistä ja taloudesta.

”Sodankylässä on erittäin hyvä pöhinä”, riemuitsee kunnan kaivoskordinaattori ulkomaisten kaivosyhtiöiden Malmisanomat-lehden sivuilla nyt, kun puolet 15 miljardin Kevitsa-aarteista on jo viety - ja ilman euronkaan hintaa niistä meille Sodankylään tai Suomeen.

Eikä mies aiheetta ”pöhinää” kehu. Boliden Ab on kirjannut Kevitsalta vuoden 2022 tilinpäätökseen liikevoittona 213,5 ja ”kantorahoina” Ruotsiin tuloutettuna 102 miljoonaa, yhteensä 315 miljoonaa euroa. Voittoprosentti on hulppeat 60 (UPM 17).

Pöhinä on kyllä hyvää niin Boliden-yhtiölle kuin Ruotsillekin, mutta ”pöhinässä” me olemme vain köyhtyneet, menettäneet jo miljardeja luonnonvaroistamme kun mineraalien ”kantorahatkin”, nyt yhteensä jo toista miljardia euroa, on maksettu Ruotsiin. Suomeen ei yhtiö niitä edes halutessaan olisi voinut maksaa, kun kaivoslakimme säätää semmoisen laittomaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta asiassa emme voi nyt syyttää ”etelän herroja”, kuten joskus ennen, sillä kaivospolitiikkaa, kaivospoliittisen työryhmän puheenjohtajana on eduskunnassa kautta kaivosajan johtanut Lapin liitto, puheenjohtajansa Markus Lohen toimin, kun malmivaramme Lapissa ovat.

Vuoden 2022 tuloksesta Boliden-yhtiö sentään maksoi jo toisen kerran tuloveroakin valtiolle, nyt jopa 40 miljoonaa euroa. Mutta kun Suomi-valtio vastaavasti tilitti sille sähköverotukena 14 ja alv-tukena noin 40 miljoonaa euroa, niin miinustuotolle meni sekin, alv-kassa erityisesti. Sitä Orpo/Purra nyt yrittävät paikata alv:n nostolla meille – karhuta meiltä, ei kaivosyhtiöiltä.

Jatkossa ulkomaisten kaivosyhtiöiden ”hyvä pöhinä” vain kasvaa. Kanadassa ootellaan jo Ikkarin 10 ja Brittein saarilla Sakatin 25 – 100 miljardin tuomisia. Eikä ”pöhinää” pilaa kaivosveron kiristyskään. Kevitsan 315 miljoonan tuloksesta se voi kyllä viedä pari miljoonaa, mutta kun siitä vastineena on jo vuodesta 2021 alkaen - Sanna/Annukka hallituksen ”riihipäätöksellä” – maksettu lisättyä sähköverotukea Kevitsalle jo 14 miljoonaa ja jatkuu 3.5 - 4 miljoonaa per vuosi, ei sekään ”hyvää pöhinää” pilaa.

ALV:n 1,5 prosentin korotuskin vain lisää alv-eurovirtaa valtion kassasta Bolidenin Kevitsakassaan, kun kaivokset on lakisääteisesti – vissiin kaivoslobbareiden mestaroimana – erehdytty määrittämään arvonlisäverovelvolliseksi, ilman alv:n maksuvelvoitetta. Kaivoskin voi kyllä olla arvonlisäverovelvollinen, jos toimii kuten Outokummun kromikaivos, josta kromi myydään ulkomaille jaloteräksen aineosana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

VEIKKO VUONTIJÄRVI

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä