Paikallisuutiset

Lunta riittää Luostolla ja pyhätunturilla. Kuva Rykimakurun laavulta 17. lokakuuta. Kuvaaja Jani Vilmunen Metsähallitus.

Kesäretkeilysesonki meni jo, älä lähde vaeltamaan liian kepeissä varusteissa

Kesämakuupussit ja joenylitykset kannattaa nyt jo unohtaa.

Tähän aikaan vuodesta tulee tietoon säännöllisesti retkeilijöitä, jotka ovat tulleet talvisen sään yllättämiksi maastossa. Pohjoisen kansallispuistot ovat sen sijaan loka-marraskuussa oivia kohteita päiväretkille ja revontulien katseluun.

Urho Kekkosen kansallispuistossa erityisesti jokien ylitykset voivat olla tähän vuodenaikaan vaarallisia.

– Kun on paljon pakkasta yöllä, joen pohja voi jäätyä. Pakkasen seurauksena virtaavan veden pohjalla voi olla peilijää. Ylittäjä voi helposti liukastua, kaatua veteen ja kastua keskellä erämaata. Turvallisuussyistä olemme jo poistaneet Urho Kekkosen kansallispuiston alueelta jokien ylitystä helpottavat köysivaijerit tältä kaudelta, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Älä lähde vaellukselle kesävarusteissa ja ilman paperista karttaa

Monet retkeilijät myös lähtevät vaellukselle kesävarusteissa, vaikka säätiedot lupaavat lunta ja pakkasta.

– Kannattaa olosuhteiden mukaan olla valmis muuttamaan omaa vaellusreittiä. Lämpimällä kotisohvalla suunniteltu reitti ei välttämättä lokakuisessa erämaassa toimi, jos on kylmää ja kelit talviset, Tuovinen sanoo.

Retkelle kannattaa ottaa mukaan aina lämmintä vaatetta, paperinen kartta ja taskulamppu. Pimeä voi syksyllä nopeasti yllättää, kun päivän pituus lyhenee vauhdilla.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa Ukko-Luoston maisematupa on nyt oivallinen paikka revontulien katseluun.Maisematupa 17. lokakuuta. Kuvaaja Jani Vilmunen.

Ruskasesongin jälkeen Pohjois-Suomen kansallispuistoissa on tilaa – ja mahdollisuus nähdä upeita revontulia

Luonnossa retkeily tekee ihmiselle hyvää, oikeilla varusteilla retket Suomen upeimpaan luontoon ovat hienoja elämyksiä myös loka-marraskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monet revontulia kuvaavat valokuvaajat ovat retkillä kansallispuistoissa juuri tähän vuodenaikaan. Esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuistossa Ukko-Luoston maisematupa on nyt oivallinen paikka revontulien katseluun, asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen Metsähallituksen Luontopalveluista vinkkaa.

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa kansallispuistojen retkeilyreiteistä ja kansallispuistojen hoidosta Suomessa.

Ajankohtaista tietoa Luontoon.fissä ja kansallispuistojen Facebook-sivuilta

Metsähallituksen Luontopalvelut päivittää ajankohtaista tietoa reittien kunnosta ja esimerkiksi lumitilanteesta kansallispuistojen omille Facebook-sivuille ja Luontoon.fihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syyslomaviikolla joissakin kansallispuistoissa järjestetään myös tapahtumia. Esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuiston luontokeskus Naavassa on torstaina 18. kello 17 luontoilta, jossa kerrotaan soiden ennallistamisesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä