Kulttuuri

Uutta musaa pipon alle

Muusikko Jukka Tarkiainen arvioi tuoreet lappilaiset musiikkijulkaisut: Lappilainen popmusiikki rokkaa ja menestyy maailmalla

Jalla Jalla ja Desert Planet -bändeistä tunnettu sodankyläläinen muusikko Jukka Tarkiainen arvioi tuoreita lappilaisia musiikkijulkaisuja. Kritiikki julkaistaan yhteistyössä Kritiikki näkyy! -hankkeen kanssa.

Jesse & Varjot rokkaa jälleen

Pitkän linjan suomirokkari Rami Hentilä tekee biisejä bändissä Jesse & Varjot. Kultakurkku Hentilä vaikuttaa nykyään Espoossa, mutta hänen juurensa löytyy Lapista – Sodankylästä. Uusinta ”Devoluutio” (2020) albumia työstettiin huolella, mutta läpimurtoa hidasti pandemia.

Levyn tuotantoryhmäläiset olivat aikaisemmin tehneet yhteistyötä muiden muassa kansainvälisten menestyjien Michael Monroen ja Sunrise Avenuen kanssa. Albumin helmi on bändin Australiankin radiossa soitettu energiapommi ”Pysy kaukana”.

Rami kirjoittaa sanoituksia omien kokemuksiensa pohjalta ja usein niistä kasvaa yleispäteviä huomioita ja tunnelmakuvia. Uusin julkaisu, ”Minä”-single, on hypnoottinen tunteenpurkaus itsekkyydestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Bändillä on kaikki suomirockin palaset hallussaan ja jään mielenkiinnolla odottamaan tulevia seikkailuja.

Soljun uusin nousi Euroopan maailman musiikkilistoille

Ulla Pirttijärvi-Länsman on lappilaisen musiikin kestotähti. Uutta materiaalia Ulla tekee tyttärensä Hildá Länsmanin kanssa bändissä nimeltä Solju.

Yhtyeen saamenkielisessä musiikissa on aineksia perinteisestä joiusta, alkuperäiskansojen musiikista ja nykypopista. Bändi on löytänyt oman polkunsa popmusiikin moniosaajien Samuli Laihon ja Janne Oinaan kanssa.

Järjestyksessä orkesterin toinen albumi ”Uvjamuohta”, suomeksi puuterilumi, tarjoilee sopivassa suhteessa Ilmaisuvoimaa, perinteitä ja mielikuvitusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun äidin äänessä hehkuu hänen yhteytensä alkuperäiskansoihin niin tyttären äänessä kuulee nuoremman ihmisen kontaktin nykyiseen popmaailmaan.

Levy on noussut Euroopan maailmanmusiikkilistoille ja lupaa bändille hyvää jatkoa.

Aki Mikkosen uusi laulu jää mieleen

Aki Mikkonen on erityisesti Rovaniemen seudulla tunnettu valovoimaisena rock-laulajana ja live-esiintyjänä. Mikkosen taustalta löytyy nivaska pohjoisia bändejä kuten Bad Mood, No More L´amour, Rockmania, Grandevils, The Järjestysmiehet, Aki Mikkonen & Mental Monkeys.

Nykyään Oulussa vaikuttava Mikkonen on pitkään tehnyt omaa musiikkia suomenkielellä ja palaset alkavat loksahtaa kohdalleen. Nykyisen yhtyeensä Aki Mikkonen ja Mentaaliveljet uusimmassa singlessä ”Auringon kaipuu” on radiohitin aineksia.

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi Kuva: Suomen arvostelijain liitto ry