Ihmiset
Sodankylän Likiliikkeet, osa 15: Porotokka
Porotokan Juhani Maijala: Likiliike saa näkyvyyttä paikallisesti
Tässä juttusarjassa esittelemme Sodankylässä toimivia Likiliikkeitä. Viidentenätoista yrityksenä vuorossa on Porotokka. Kysymyksiin vastasi yrittäjä Juhani Maijala.
Milloin ja miksi lähditte mukaan Likiliikkeeseen?
– Lähdimme mukaan kolme vuotta sitten, koska halusimme parantaa yrityksen näkyvyyttä paikallisesti.
Mitä hyötyä yritykselle on Likiliikkeeseen kuulumisesta?
– Juuri tämä näkyvyyden lisääntyminen.
Millä tavalla Likiliikkeet poikkeavat muista Sodankylässä toimivista yrityksistä?
– Ne ovat paikallisessa omistuksessa, toimivat paikkakunnalla ja palvelevat paikallisia ihmisiä.
Miksi sodankyläläisen kannattaa suosia Likiliikkeeseen kuuluvia yrityksiä, vaikka tuotteita saisi mahdollisesti edullisempaan hintaan tilaamalla Internetistä?
– Likiliikkeitä suosimalla saadaan raha kiertämään paikkakunnalla ja luodaan Sodankylään työtä ja toimeentulomahdollisuuksia.
Mikä on Porotokan paikallinen erikoisuus, jota ei ole mahdollista ostaa muualta?
– Poron fileestä, paahtopaistista, sisäpaistista, paistista ja lavasta perinteisellä valmistusmenetelmällä tehty poron kuivaliha, jolla on Euroopan unionin suojattu alkuperänimitys: Lapin poron kuivaliha.
– Tämä punakeltainen pyöreä alkuperämerkki kertoo siitä, että tuote on tuotettu ja jalostettu vahvistetulla ammattitaidolla täällä Lapissa.
Millaisena näette yrityksenne tulevaisuuden?
– Myönteisenä. Uutena toimintana yrityksellä on rahtileikkuu ja -pakkaus, jota pystytään tekemään niinä aikoina, kun omia poroja ei leikkaamossa käsitellä tai pakata.
Yrityksenne terveiset asiakkaillenne ja Sodankylän muille yrittäjille?
– Kuivalihaa valmistuu päivittäin ja tilauksia otetaan vastaan. Aloitteleville yrittäjille haluaisin sanoa, että yrittäjyys on kestävyyslaji.