Sähkön säästäminen: 5 tehokasta vinkkiä energian säästämiseen

MAINOS – HALVINSÄHKÖSOPIMUS.FI -

Energia on elämisen edellytys koko maapallolla ja sitä se on myös Suomessa silloin, kun pakkaslukemat paukkuvat kovimmillaan. Hintojen roima nouseminen viime vuoden aikana on saanut sähkönkäyttäjät heräämään erilaisiin pieniin tekoihin, joiden avulla voidaan paitsi säästää energiaa suuremmassa mittakaavassa - myös pienentää sähkölaskun suuruutta. Ota talteen siis parhaat vinkit sähkön säästämiseen säästääksesi rahaa ja ympäristöä. Moni asia on kuitenkin kulutustottumuksista kiinni.

1.Saunomistottumuksilla on väliä

Oletko sinäkin se jokailtainen sähkösaunan lämmittäjä? Vaikka saunominen rentouttaa ja tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, saattaa vastareaktio iskeä silloin kun sähkölaskun saa käteensä.

Pörssisähkösopimuksessa kannattaa saunan lämmittämisessä hyödyntää kaikkein halvimmat tunnit. Muutenkin saunomista kannattaa harkita, sillä onhan se ilmiselvää, että pienenkin huoneen lämmittäminen 70-asteiseksi kuluttaa sähköä paljon.

Harvenna siis saunomiskertoja ja hyödynnä myös jälkilämpö. Saunaa ei kannata huudattaa täysillä tehoilla tuntikausia.

2.Pörssisähkön käyttäjä: käytä sähköä hiljaisina tunteina!

Kuten aiemminkin sivuttiin, pörssisähkön käyttäjillä on oiva mahdollisuus optimoida sähkönkulutustaan niin, että sähköä käytetään silloin, kun sen käyttö on kaikkein vähäisintä. Tällöin sähkön hinta on alimmillaan.

Jos sinulla on pörssisähkösopimus , kannattaa ajoittaa suurin sähkön käyttö hiljaisille tunneille. Se on oiva säästökeino sellaiselle henkilölle, jolla on halua ja mahdollisuuksia seurata sähkön pörssihintaa. Hinnan näkee esimerkiksi internetistä tai erilaisten mobiilisovellusten kautta.

Älä siis ihmettele, jos naapureiden yöllinen pyykinpesu on lisääntynyt - se todennäköisesti johtuu vain pörssisopimuksesta!

3.Vaikuta sähkölämmityksen kulutukseen

Kuten monessa kanavassa on kerrottu, ovat sähkölämmitteiset omakotitalo-omistajat olleet pienessä paniikissa sähkölämmitteisten kiinteistöjen kanssa.

Sähkölämmityksen optimoimisella voidaan saada todella suuria eroja sähkölaskun suuruuteen . Huonelämpötilaa kannattaa ehdottomasti pudottaa mahdollisimman alas ja niiden huoneiden lämmitys kannattaa säätää minimiin, jotka ovat kaikkein pienimmällä käyttöasteella.

Jos kaapista löytyy paljon villavaatteita, kannattaa ne ottaa sisälläkin käyttöön, sillä huonelämpötilan laskeminen sähkölämmitteisissä rakennuksissa on lähes pakko toteuttaa sähkön hintojen huidellessa korkeuksissa.

4.Tarkista tiivisteet ovista ja ikkunoista

Koska lämmityskustannukset muodostavat suurimman osan sähkölaskusta, kannattaa varsinkin vanhempien asuinrakennusten tiivisteet laittaa suurennuslasin alle. Jos olohuoneen suurimman ikkunan läheisyydessä on aina hyytävän kylmä tai ovien tiivisteet ovat jo kymmeniä vuosia vanhat, kannattaa ne ehdottomasti tarkastaa.

Esimerkiksi ikkunoiden väliin saa ostettua edukkaasti lisätiivisteitä talven varalle, jotka saa otettua ilmojen lämmetessä myös yhtä helposti pois. Tiivisteiden vaihtokin voi olla yksi vaihtoehto ja niistä onkin myös hyötyä, sillä ne pitävät paitsi melut niin myös siitepölyn poissa sisätiloista.

Hyödynnä siis tiivisteiden mahdollisuus ja jos muuhun ei ole varaa, voi omiakin patentteja tehdä. Kiinnitä kuitenkin aina huomiota myös ilmanvaihtoon ja ole varovainen, jos alat tekemään suurempaa remonttia. Ammattilaisten apu on aina hyvä vaihtoehto.

5.ECO-ohjelmat käyttöön kodinkoneissa

Moni varmasti on huomannut omissa kodinkoneissaan todella suositut ECO-ohjelmat, mutta harva kuitenkaan käyttää niitä. Olemme melko tottuneita pesemään pyykkimme mahdollisimman lämpimässä, sillä se kadottaa pyykeistä varmasti kaikki bakteerit.

Sähkön hinnan tilanne on kuitenkin muuttunut ja myös kuuma vesi maksaa paljon. Suosi siis ECO-ohjelmia pyykinpesussa ja tutustu käyttöohjekirjaan. Vaikka ECO-ohjelmat eivät välttämättä kuulosta tehokkailta ratkaisuilta, on niistä saatu nykypäivänä todella energiatehokkaita.

Monissa astianpesukoneissa on mahdollista valita ECO-ohjelma, jolloin astioista saa hohtavan puhtaita pienemmässäkin lämpötilassa.

Sähkön käytöllä on merkitystä

Nyt jos koskaan on hyvä aika kiinnittää huomiota omiin kulutustottumuksiin sähkön käytön saralla. Paitsi että siitä on hyötyä tässä hetkessä, voi vinkkejä hyödyntää myös myöhemmin. Vaikka sähkön hinnat ovat tällä hetkellä korkeat - ei pienempi sähkölasku luultavasti haittaa tulevaisuudessakaan.

Ota siis parhaimmat vinkit käytännön testiin ja ylläty siitä, miten pystyt omilla valinnoilla vaikuttamaan sähkölaskusi suuruuteen.