Kulttuuri

Sodankylää vuonna 1930 (Museoviraston Kuvakokoelmat, kuvaaja Erkki Mikkola). Kuvattu Arvid Hietasen tyttären Inkeri Norbergin ja hänen puolisonsa Bror Ivar Norbergin pihalta. Kitisen renkkusillalta kylälle menevän tien vasemmalla puolella oli kolme taloa ennen Petsamontien risteystä1. Juho Reeti Penjuksen talo, jonka hän isänsä kanssa rakensi useammassa vaiheessa.2. Rechardtin kauppatalo nykyisen Simosen paikalla. Tämän talon takana oli apteekkari Oskari Nymannin talo.Tien oikealla puolella oli useampi talo3. Lossitupa tuotiin tähän Sattasesta myöhemmin samana vuonna Kelujärven maantien valmistumisen aikoihin. Sattasen lossi ja lossitupa jäivät tarpeettomiksi, kun Petsamontielle valmistui silta. Lossi vietiin Välisuvantoon.4. Lapinmaa. 5. Mannermaan uusi kauppa, joka rakennettiin v. 1924 palaneen tilalle. 6. Pohjolan-Osake-Pankki (nyk. Lahjakontin kohdalla) 7. Rovaniemen Osuuskauppa (nyk. Euronics)8. Ranta-Korva. Matti Penjuksen (Juho Reetin veli) rakentama talo, jonka hän möi A.F. Korvalle ja edelleen Jalmari Onnelalle. 9. Häätylä. 10. Lukkarin Puustelli, kanttorin virkatalo. 11. Nuorisoseurantalo.12. Tämä on kai Paavo ja Impi Pulkkisen talo ja Säntti (silloin Jääskeläisen perheen koti) jää Ranta-Korvan taakse.13. Tolvanen, oli aiemmin Robert Tikkasen talo.14. Lapinmaan ison varaston takana ovat Komulaisen matkakoti (Mannermaa), Väyrynen (Vesiollin paikalla) ja Pietilä (ent. Päivin Kammari). 15. Reino ja Tyyne Mannerkorven uusi talo. Kuva: Picasa

Sodankylän historiaa, osa 36: Lukkarin puustelli

Sodankylän historiaa -juttusarjassa esitellään Sodankylän taloja ennen sotaa vuonna 1938. Lukkarin puustelli eli kanttorin virkatalo on Sompiossa 20. tammikuuta 2021 julkaistussa kartassa talo numero 40. Talo sijaitsi suurin piirtein paikalla, missä Kitisenrannan koulun pihamaalla sijaitsee nyt nk. parakkikoulu, missä paikalla sijaitsi aikaisemmin opettajien asuinrakennus.

Seurakunta rakennutti puustellin 1920-luvun lopulla tai 1930-luvun alussa kanttorin virkataloksi paikalle, jossa jo 1800-luvulta alkaen oli ollut kanttorin virkatalo. Ensimmäinen asukas oli nimismies Heikki Gummerus (”Kuntta-Ukko”) perheineen muutaman vuoden. Hän hoiti sivutoimena kanttorin virkaa.

G

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä