Ihmiset 

Sofia Karimäki on työssään yleensä itse kameran takana. Tässä hän on kuitenkin kameran edessä kissansa kanssa. Kuva: Herukka Visuals

Sodankylän Likiliikkeet -sarjassa esittäytyy Solantiksen yrittäjä Sofia Karimäki: Yrittäjyys on mun juttu, mutta siihen heittäytyminen kesti kauan

Esittelemme juttusarjassamme sodankyläläisiä Likiliikkeitä. Vuorossa on orajärveläinen yritys Solantis. Kysymyksiin vastaa yrittäjä Sofia Karimäki.

Miten löysit oman alasi?

– Löysin oman alan työkokemuksen, lisäkoulutuksen ja hieman sattumankin kautta. Nykyinen ala tai alat yrittäjänä ovat osittain eri mitä olen tehnyt työkseni aikaisemmin, mutta kaikki lähti ihmisten kanssa työskentelystä ja halusta auttaa.

Pitkä työkokemus matkailualalta laittoi kehittämään omaa osaamista ja niin löysin työnohjauskoulutuksen. Työnohjauksen lisäksi teen koordinointia, valmennusta, markkinointitöitä ja muita projektöitä yritysten parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensi kesänä minut löytää Nilimellan respasta asiakaspalveluhommista eli teen monipuolisesti kaikenlaista. Tarjoan myös pienimuotoisesti Orajärven vanhan kyläkoulun tiloja vuokralle kokouksiin ja tapahtumiin.

Entä miten sinusta tuli yrittäjä?

– Olen tiennyt että yrittäjyys on mun juttu, mutta siihen heittäytyminen kesti kauan sillä pidin myös palkkatyöstä.

Lapsuudessa meillä oli rautakauppa, joka oli perheyritys. Yrittäjyys on vissiin minuun istutettu jo pienestä saakka: olen ollut aina kova tekemään monenlaisia työtä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyinen ala yrittäjänä mahdollistaa sen että teen töitä sekä etänä että livenä ympäri Lappia, ja aikaa jää hyvin myös harrastuksiin ja perheelle.

Milloin ja miksi lähditte mukaan Likiliikkeeseen?

– Lähdin mukaan kesällä 2022. Minulle on tärkeä kuulua Likiliikkeeseen sillä teen ostopalveluna koordinaattorin työtä eli Likiliikeen näkyvyyden ja käytännön järjestelyjen hoitaminen on osa yritykseni palveluita. Likiliikkeestä olen saanut hyviä yrittäjäystäviä ja kollegoita, mikä on erittäin arvokasta.

Mitä hyötyä yritykselle on Likiliikkeeseen kuulumisesta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhteistyö ja verkostoituminen ovat ehdottomasti paras asia jäsenyydessä. Eri toimialojen tekijät tapaavat ja nostavat paikallista yrittäjyyttä esille hyvällä meiningillä.

Likiliike on myös työllistänyt minua mukavasti viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana. Paikallisten yrittäjien kanssa käydyt keskustelut ovat tärkeä osa arkeani.

Millä tavalla Likiliikkeet poikkeavat muista Sodankylässä toimivista yrityksistä?

– Meidän liikkeistä löydät tutut kasvot yritysten takaa – sehän se on tärkein asia yrittäjyydessä kun omaa osaamista myydään että on kasvot ja tarina. Likiliikkeen yrittäjät haluavat olla osa paikallisten yritysten verkostoa ja toki lahjakortti on monelle kivijalkakaupalle iso asia.

On myös hyvä kuulua porukkaan jossa yhteisistä tapahtumista, kampanjoista ja jäsenasioista tiedotetaan aktiivisesti, kuin myös nostetaan yritysten palveluita esille markkinoinnissa.

Miksi sodankyläläisen kannattaa suosia Likiliikkeeseen kuuluvia yrityksiä, vaikka tuotteita saisi mahdollisesti edullisempaan hintaan tilaamalla netistä?

– Erityisesti paikallisten ihmisten sekä turistien näkökulmasta aitous on asia mitä kannattaa suosia.

Sofia Karimäki kertoo korona-ajan näyttäneen että yrityksen palveluita tulee tarvittaessa muuttaa. Kuva: Herukka Visuals

Mikä on Solantiksen paikallinen erikoisuus, jota ei ole mahdollista ostaa muualta?

– Omat palveluni ovat erittäin monipuoliset, ja käytännönläheinen työote näkyy kaikessa mitä teen.

Minun työtäni on työnohjaajana kuunnella ja keskustella ihmisten kanssa, ja luoda hyviä ja toimivia käytänteitä työyhteisöihin. Läsnäolon taito on omassa roolissani tärkeä.

Orajärven koulun tilat on myös erikoisuus mitä ei muualta löydy.

Millaisena näette yrityksenne tulevaisuuden?

– Omat palvelut tulevat varmasti muuttumaan nykymaailman tarpeen mukaan – sen näytti korona-aika että palveluita tulee muuttaa tarvittaessa. Tulevaisuus tulee olemaan yrityksen näkökulmasta vaihteleva ja mielenkiintoinen.

Yrityksenne terveiset asiakkaillenne ja Sodankylän muille yrittäjille?

– Aurinkoista alkavaa kesää kaikille!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä