Tapahtumajutut

Savukosken Kuivalihamarkkinat paistateltiin mahtavassa kelissä vuonna 2023. Koti-Lapin arkistokuva. Kuva: Esa Keskinen

Tekemistä pääsiäisen ajalle: Savukosken kuivalihamarkkinat, tarjolla kaikkea koparakeitosta Ruppanoiden uutuuteen

Pääsiäisen perinteinen tapahtuma kerää Savukoskelle yleensä tuhansia kävijöitä. Rösölänperän Ruppanoiden näytelmästä vastaa tänä vuonna näyttelijätähti Emma Kilpimaa.

Maankuulut Kuivalihamarkkinat järjestetään jälleen Savukoskella pääsiäisenä 29.–30.3.2024. Tarjolla markkinatunnelmaa, kulttuuria ja tietysti poroa monessa muodossa koparakeitosta kampsuihin ja kuivalihakeittoon.

Savukosken kunta kertoo, että tapahtuma käynnistyy perjantaina kuvataiteella ja teatterilla. Savukoskelaisen valokuvataitelija Anu Tossavaisen uusi teoskokonaisuus julkistetaan Öllötysaukiolla kello 13. Harvinaisen hyvä paikka koostuu kuudesta isokokoisesta valokuvasta, jotka on sijoitettu Savukosken torille kaikkien ihailtavaksi julkiseksi taideteokseksi. Kokonaisuus kertoo taiteilijan näkemyksen paikan historiasta, maisemista ja tapahtumista. Se on osa Taiteen edistämiskeskuksen rahoittamaa Suomen suurin galleria -hanketta, jonka ovat toteuttaneet Anu Tossavainen ja Savukosken kulttuuritoimi.

Koparakeitto kuuluu tarjolla oleviin perinneruokiin. Kuva: Esa Keskinen

Perjantai jatkuu perinteisellä harrastajateatteri Rösölänperän Ruppanoiden ensi-illalla. Korvatunturin koulun salissa esitetään kello 19 uutuusteos Seija pistää kovat piippuun. Näytelmä on osa Rösölänperän Ruppanoiden Taiteen edistämiskeskuksen avustuksella toteuttamaa teatteritaiteen hankekokonaisuutta. Sen tähtenä ja tekijänä nähdään näyttelijä Emma Kilpimaa sekä joukko muita tuttuja Ruppanoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjailijoita ja kansanedustaja

Itse markkinatapahtuma järjestetään lankalauantaina 30.3. kello 10–15 Hotelli Samperin Savotan ja Opastuskeskus Korvatunturin pihapiirissä.

Poron kuivaliha ja muut porotuotteet ovat markkinatapahtuman ytimessä. Myynnissä on paljon erilaisia pororuokia, mutta myös muita porotuotteita, luonnontuotteita sekä käsitöitä paikallisilta ja ympäri pohjoista Suomea saapuneilta tuottajilta ja taitajilta. Markkinoilta löydät lisäksi muun muassa vaatteita, koruja, erätarvikkeita ja uusimpia moottorikelkkoja.

Oheisohjelmaa on sitäkin riittämiin. Markkina-alueella on tavattavissa ainoa oikea Korvatunturin Joulupukki. Tarjolla on mahdollisuus kokea poroajelua, ja perheen pienimmät pääsevät kokeilelemaan ja oppimaan suopunginheittoa.

Samperin Savotassa tanssitaan sekä perjantaina että lauantaina alkaen kello 21.

Lapin pelastuslaitos ja Savukosken VPK esittelevät sammutusautoaan. Esiintymislavalla useat kirjailijat esittelevät toinen toistaan mielenkiintoisempia teoksiaan. Paikalla on muun muassa savukoskelaislähtöinen Seppo Salminen, joka kertoo kirjastaan Kirurgina Ruandassa. Kirjaa on ollut kirjoittamassa Salmisen lisäksi toimittaja Leena Hirvonen, jolla on itselläänkin juuria savukoskella. Tuore kirja on saanut paljon huomiota alkaneen vuoden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Markkinatapahtuman juontaa lappilaisille Yleisradiosta tuttu Juha Mäntykenttä. Juhlapuheen pitää kansanedustaja, Lapin äänikuningatar perussuomalaisten Sara Seppänen.

Niille, jotka eivät päässeet Rösölänperän Ruppanoiden ensi-iltaan perjantaina, on lauantaina tarjolla toinen esitys Korvatunturin koulun salissa kello 15.30.

Samperin Savotassa tanssitaan sekä perjantaina että lauantaina alkaen kello 21. Tähtiesiintyjänä on tänä vuonna Susanna Heikki, Länsi-Lapin lahja tanssikansalle ja tangokuningatar vuosimallia 2015. Heikki esiintyy myös päivällä markkinalavalla. Lyytin Pubi Savukosken keskustassa tarjoaa juhlakansalle lauantaina Päiväpöminät ja karaokea koko iltapäivän kello 14–17.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä