Paikallisuutiset

Kevitsan kaivos on Suomen suurin kaivos.

Yle: Kevitsan jäteallas voi uhata myös pintavesiä

Tiivisrakenneasiantuntija Peter Brandtin mukaan Kevitsan kaivoksen jätealtaan käyttö pitäisi lopettaa heti. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Yle Lappi.

Kaivosyhtiö Boliden Kevitsa ja valvontaviranomaisena toimiva ely-keskus ovat erimielisiä siitä, toimiiko Kevitsan jäteallas kuten kuuluu.

Ely-keskus on huolissaan myös pintavesipäästöistä, jotka voivat haitata kalastoa.

Yle Lapin läpikäymien Kevitsan kaivoksen kahden viime vuoden päästö- ja valvontaraporttien sekä häiriöilmoitusten mukaan jäteallas ei toimi, kuten alun perin suunniteltiin ja lupaehdoissa edellytettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jäteallas ei toimi, haitta-aineet vuotavat maaperään

Pitkän uran teollisuuden jätealueiden kanssa tehneen tiivisrakenneasiantuntijan, diplomi-insinööri Peter Brandtin mukaan suojapumppaukset paljastavat, että jäteallas ei toimi ja haitta-aineet vuotavat maaperään.

– Siellä tehdään suojapumppauksia ja suojapumppaushan tarkoittaa, että toiminta ei ole ollut sen mukaista kuin on ajateltu ja suotovesi valuu tälläkin hetkellä maaperään, Brandt toteaa Yle Lapin uutisessa.

Brandtin mukaan jätealueelle ei ole mitään tehtävissä.

– Sen käyttäminen pitäisi välittömästi lopettaa. Ja jos kaivostoimintaa jatketaan, pitäisi rakentaa uusi kunnollisella pohja- ja patorakenteella oleva jäteallas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Brandt oli puhujana Kaivoskriittisillä päivillä Rovaniemellä syyskuussa 2022. Tuolloin hän totesi puheenvuorossaan, että jätealtaiden rakenteet ovat virheellisiä ja niillä on erittäin lyhyt käyttöikä.

Katso video: Peter Brandt puhuu Maamme Rikkaudet 2022 - Kaivoskriittiset päivät -tapahtumassa Rovaniemellä 2.-3.9.2022 1. päivä.

– Ne olisivat kuitenkin helposti laitettavissa kuntoon, jos vain tahto on. Jos katsoo niitä kaivosaltaita niin meillä on tällä hetkellä, että jokainen metallikaivoksen jätealue vuotaa.

Brandtin mukaan Kevitsan tilanne on samanlainen kuinTerrafamen Talvivaaran kaivoksella Kainuussa ja Agnico Eaglen kultakaivoksella Kittilässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suojapumppausten arvellaan jatkuvan vuoteen 2062 saakka. Kevitsan kaivos lopettaa toimintansa näillä näkymin vuonna 2033.

Kaivosyhtiö: jäteallas toimii kuten pitää

Boliden Kevitsan ympäristöjohtaja Johanna Holm sanoo Yle Lapille jätealtaan toimivan kuten pitää.

Lapin ely-keskuksen mukaan suojapumppauksiin on jouduttu turvautumaan, koska suotava jäteallas ei toimi kuten on suunniteltu, vaan se vuotaa haitta-aineita pohjaveteen. Suojapumppauksia kaivosyhtiö on tehnyt ely-keskuksen ohjaamana vuosikausia.

Suojapumppauksilla jätevettä pumpataan takaisin kaivoksen prosesseihin ja sieltä puhdistettavaksi. Suojapumppauskaivoja on kymmenen. Yhtiö hakee aluehallintovirastolta lupaa kymmenelle uudelle kaivolle.

Valvontaviranomaisten mukaan jäteallas ei toimi kuten piti

Ylen mukaan Lapin ely-keskus on sallinut kaivoksen jätealtaan vuotojen jatkumisen, koska se ei ole pitänyt toimintaa kiellettynä pohjaveden pilaamisena tai kaivannaisjäteasetuksen rikkomisena.

Ylen mukaan myös suuren jätealtaan pato vuotaa. Kaivosyhtiö ei ole ilmoittanut tästä viranomaiselle. Asiasta olisi pitänyt ilmoittaa ely-keskukselle kahden vuorokauden kuluessa. Vuoto paljastui viranomaiselle padonkorotustyömaata valvoneen konsultin raportista syyskuussa 2022.

Lue Yle Lapin uutinen tästä: Kevitsan suurkaivoksen jäteallas vuotaa metalleja pohjavesiin – viranomaisia huolettaa nyt myös pintavesien saastuminen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä