A-
A+
A-
A+
TEEMA: Ajassa
Naistentautien ja synnytysopin dosentti Seppo Kivinen kehottaa naisia käymään asiantuntijan juttusilla viimeistään, kun täyttävät 45 vuotta.
Naisten ja miesten ikääntyminen on erilaista. Mieheen verrattuna naisen elimistössä tapahtuu jatkuvasti merkittävämpiä hormonaalisia muutoksia, joten biologisesti naisen elämä on monimutkaisempaa, nousujen, laskujen ja kiertojen vuorottelua. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen ja niiden voimakkuus ja kesto ovat yksilöllisiä. Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana.
Elämänkaaressa tähän vaiheeseen liittyy monenlaista. Kehon vanheneminen voi tuntua fyysisessä ja henkisessä jaksamisessa. Työelämän vaatimukset, parisuhteen muutokset, lasten itsenäistyminen ja omien vanhempien ikääntyminen tuntuvat arjessa. Vaihdevuodet voivat muistuttaa myös elämän rajallisuudesta.
Testosteroni-hormonin lasku miehellä saattaa johtaa syndroomaan, jolle on annettu useita nimiä, kuten miehen vaihdevuodet, keski-iän kriisi, miehen klimakterium ja naisten menopaussia vastaava andropaussi. Oireet tulevat hitaasti ja usein huomaamattomasti. Naisilla menopaussiin liittyvät fysikaaliset muutokset ja oireet ovat selväpiirteisempiä kuin miehillä. Hormonin vähetessä mies on hermostunut, ärtynyt ja innoton. Hänen on hankala keskittyä, iloita tai nukkua. Seksinkin kanssa on vaikeaa: ei haluta tai ei pysty. Vatsan seutuun kerääntyy rasvaa, hiukset harvenevat ja lihaksia on vaikeampi kasvattaa. Testosteroni vähenee prosentin vuosivauhtia alkaen keskimäärin 30–35 vuoden iässä, mutta oireet tulevat neljänkympin tienoilla.
Miesten vähäisiä vaihdevuosioireita ei yleensä hoideta mitenkään. Kynnys hoitoon hakeutumiseen voi olla korkea, vaikka oireet olisivatkin huomattavia, sillä niitä pidetään usein normaaliin ikääntymiseen liittyvinä. Andropaussi voi aiheuttaa terveydelle riskejä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi riski saada kuolemaan johtava sydän- tai aivoinfarkti yhdistyy liian matalaan testosteronitasoon. Matala testosteroni voi altistaa myös muille sydän- ja verisuonisairauksille ja osteoporoosille. Testosteronivaje voidaan todeta yksinkertaisella laboratoriokokeella ja testosteronilääkitystä voidaan tarvittaessa käyttää naisten estrogeenihoidon tapaan vaikeiden oireiden lievittämiseksi. Tilanteen korjaantumisella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen, elämänlaatuun ja parisuhteeseen.
– Kun kuukautiskierto hiipuu kokonaan noin 51-vuotiaana, tulevat vaihdevuosioireet täysillä päälle, toteaa naistentautien ja synnytysopin dosentti Seppo Kivinen Lääkäriasema Aslakista.
– Limakalvo-oireita, hikoilua, virtsankarkailua, ovenkahva-syndroomaa, unihäiriöitä, luettelee Kivinen.
Ovenkahva-sydroomalla tarkoitetaan sitä, että heti, kun käsi on ovenkahvalla kotiin mennessä, tulee virtsaamistarve niin suureksi, että vessaan on päästävä heti.
Myös suomalaisten ylipaino huolettaa Kivistä, eikä se ole pelkästään vaihdevuosi-ikäisten naisten ongelma.
– Puolet meidän väestöstä on ylipainoisia. Nuorissa synnyttäjissä heitä on myös paljon ja ylipaino saattaa estää muun muassa alatiesynnytyksen. Ylipainon hoitaminen ja reipas liikunta auttavat myös virtsankarkailuun, toteaa Kivinen.
Estrogeenin käytöstä vaihdevuosivaivojen hoitoon on hyvin monennäköisiä mielipiteitä. Kivinen puhuu hormonien käytön puolesta.
– Jos on ahdistunut, väsynyt ja oireisiinsa kyllästynyt, niin ei kannata leikkiä sankaria. Tällä kiusaa itseään, mutta myös
perhettään, hän toteaa.
Hormoneilla on hänen mukaansa muitakin myönteisiä vaikutuksia. Sydän- ja verisuonitautien riski pienenee, samoin paksusuolensyövän riski. Hormonihoito auttaa myös lantionpohjan lihaksia pysymään paremmassa kunnossa.
– Hormoneilla pelotellaan kovasti, mutta ei ole näyttöä siitä, että alle viiden vuoden pituisella käytöllä syöpäriski lisääntyisi, toteaa Kivinen. Vastaavanlaisen riskin saa hänen mukaansa myös ylipainosta.
– Naiset sanovat usein, että kun jäävät eläkkeelle, niin he lopettavat hormonien käytön. Kymmenen, viisitoista prosenttia
oireilee kuitenkin vielä 70 vuoden iässä, kertoo Kivinen.
Monet 80-vuotiaatkin naiset käyttävät hormoneita ja haluavat tehdä niin elämänsä loppuun asti.
– Jos ei tule sairauksia, niin pieni määrä siinä iässä ei haittaa.
Vaihdevuosien hoitoon käytettäviä hormoneja on nykyisin saatavana tabletteina, geelinä, laastarina sekä suihkeina.
Osteoporoosi eli luun haurastuminen on hormonaalisista syistä yleisempää naisilla kuin miehillä. Iän lisääntyessä sitä kuitenkin tulee kaikille. Taipumus osteoporoosin on vahvasti perinnöllistä.
– Vuosittain Suomessa on yli 7000 lonkkamurtumaa, joista 80–90 prosenttia on iäkkäimmillä naisilla. Hormonit estävät myös osteoporoosia, kertoo Kivinen.
Muuksi hoidoksi hän suosittelee 20–50 mikrogrammaa D-vitamiinia ympäri vuoden sekä monipuolista liikuntaa.
Kysyin vielä, miten tämä erityisesti meitä vanhenevia naisia huolettava asia eli ulkoinen rapistuminen on pysäytettävissä.
Seppo Kivinen arvelee, että sellaisen keksijä palkittaisiin varmasti Nobelilla, mutta ehdottaa kuitenkin ihan kotikonsteja: monipuolista ravintoa, hyviä yöunia, liikuntaa, ei liikaa päihteitä ja sitä, että pitää huolta sosiaalisista kontakteista.
– Suosittelen lääkärissäkäynti viimeistään, kun on täyttänyt 45 vuotta. Ei näitä asioita kannata Googlesta katsoa, vaan käydä juttelemassa asiantuntijan kanssa. Potilas tietysti valitsee, mihin ryhtyy, mutta käynnillä saa ainakin tietoa ratkaisujensa pohjaksi, toteaa Kivinen.
Leena Klemi-Lohiniva
TIETOLAATIKKO