A-
A+
A-
A+
TEEMA: Ajassa
Kirjoittaja Maaret Siikaluoma on Sodankylän kunnan vs. ikäihmisten palvelujohtaja.
Vuoden 2023 alusta alkaen vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Täällä pohjoisessa, Lapin hyvinvointialue vastaa alueensa julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä 1.1.2023 alkaen.
Visiona on ollut, että Suomi olisi maa, jossa jokainen saa hoitoa, hoivaa ja huolenpitoa oikea-aikaisesti ja tasa-arvoisesti. Erittäin hyvä visio mutta onko se toteuttamiskelpoinen? Jatkossa hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyössä painopiste on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, millä pyritään vähentämään tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille.
Hyvinvointialueiden käynnistyessä myös Sodankylän ikäihmisten palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestämisen vastuulle, mutta tavoitteena on, että ikäihmisten ja asiakkaiden näkökulmasta elämä ja palvelut jatkuvat ennallaan ja vain kehykset muuttuvat.
Väestön ikääntyessä yhä suurempi joukko ikäihmisiä tarvitsee palveluja toimintakyvyn heikentymisen myötä. Sodankylässä ikäihmisten palvelut ovat laatineet suunnitelman ikäihmisten palveluista nyt ja tulevaisuudessa ja siinä suurin huomio kohdistui väestöennusteeseen, jonka mukaan vuoden 2030 jälkeen yli 85-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan tähän hetkeen nähden.
Vaikka suurin osa ikäihmisistä pärjää itsenäisesti omassa kodissaan, avun tarve tulee iän myötä väistämättä kasvamaan. Sodankylän kunnalla on kuitenkin paljon keinoja ja vaikuttamismahdollisuuksia ikääntyvien palvelutarpeeseen esimerkiksi panostamalla hyvinvointia edistäviin ja ennaltaehkäiseviin toimiin, neuvontaan ja ohjaukseen, kuntouttavien palvelujen kohdentamiseen sekä asuntojen ja asuinympäristön kehittämiseen.
Kansallinen linjaus on ollut, että ikäihmiset saisivat mahdollisuuden asua omassa kodissaan ja saada sinne tarvittavat palvelut, mahdollisesti jopa ympäri vuorokauden. Pitkien etäisyyksien Sodankylässä tämä on iso haaste sivukylien osalta.
Usein kotona asuminen mahdollistuu myös tiiviillä omaisten tuella, mutta kaikilla ikäihmisillä ei ole omaisia, niin surulliselta kuin se kuulostaakin. Digitalisaatio ottaa isoja harppauksia eteenpäin, jolla pystytään tukemaan entistä enemmän kotona asumista, mutta kaikkien kohdalla tämä ei ole mahdollista. Kaikilla ikäihmisillä ei ole digitaalisten laitteiden käyttöosaamista, laitteita tai edes internet-yhteyttä, jonka vuoksi osa ikäihmisistä tarvitsee vielä pitkään henkilökohtaista kontaktia palveluntuottajiin ja esimerkiksi viranomaisiin asioiden hoitamiseksi.
Pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen tulisi turvautua vasta siinä vaiheessa, kun kotona asuminen ei onnistu enää minkäänlaisilla avuilla ja konsteilla. Asumisen ja elämisen ratkaisuissa tulee kuunnella ja kunnioittaa ikäihmisen itsensä omia tuntemuksia, tahtoa ja toiveita oman elämänsä elämisestä. Ikäihminen on oman elämänsä paras asiantuntija eikä sitä tule meistä kenenkään väheksyä. Osa ratkaisuista saattaa tuntua läheisistä sekä meistä alan ammattilaisista huonoilta, mutta ikäihmisellä on itsemääräämisoikeus omasta elämästään. Muutostilanteissa jokainen meistä tarvitsee apua ja tukea oman elämänsä suunnitteluun ja päätöksentekoon.
Lähipalveluiden, kotihoidon palveluiden ja pitkäaikaisen hoivan lisäksi meidän ikäihmisten palveluiden toimijoiden täytyy tehdä vahvaa yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa, jotka toimivat ikäihmisten hyväksi. Sodankylän vanhusneuvostolla on vaikutusvaltaa ja he pystyvät vaikuttamaan ikääntyneen väestön kannalta keskeisiin asioihin jo varhaisen suunnittelun ja valmistelun osalta. On erityisen tärkeää, että järjestöjen ja kolmannen sektorin rooli kehittyy aidoksi kumppaniksi ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
Varmaa on se, että sekä kunnilla että hyvinvointialueilla on tulevaisuudessa paljon tehtävää kaikkien kuntalaisten palvelujen järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Aika näyttää, millä tavalla päästään asetettuihin tavoitteisiin ja mikä lopulta muuttui. On aika kääriä hihat ja alkaa hommiin.
MAARET SIIKALUOMA
Kirjoittaja on Sodankylän kunnan vs. ikäihmisten palvelujohtaja
TIETOLAATIKKO