A-
A+
A-
A+
Lapin Jääkäripataljoona 100 vuotta
Tammikuussa 1918 perustettiin senaatin (hallituksen) käskystä koulutusmuodostelma Jalasjärvelle Pohjanmaalle. Joukon perustamisen suoritti eversti K E Berg. Joukon nimenä oli Suomen Tasavallan Suojavartio ja se osallistui erään venäläisen tykistömuodostelman aseistariisumiseen Ilmajoella 29.1.1918. Tämän jälkeen joukosta tuli runko värvätylle Seinäjoen pataljoonalle, joka majuri Torsten Aminoffin komennossa kunnostautui Tampereen valtauksessa. Tampereen valtauksen jälkeen liitettiin tämän joukon kolme pataljoonaa Lempäälän rintamalla 2. Krenatöörirykmentiksi.
PPP1 vapaussodan päättymisen muistoparaatissa Terijoella 1925.
Finna.fi
Lapin Jääkäripataljoonan historiaa voidaan katsoa taaksepäin aina 3.3.1918 perustettuun 2. Krenatöörirykmenttiin saakka. Rykmentti osallistui vapaussodassa mm. Tampereen taisteluihin. Rykmentistä muodostettiin alkukesästä 1918 vartiopataljoona, joka sai 19.7.1918 nimekseen Viipurin Vartiopataljoona. Syksyllä 1918 Karjalan Kannaksen rajavartiointia organisoitiin uudelleen. Ylipäällikön päiväkäskyllä 61/ 19.9.1918 muodostettiin Viipurin Vartiopataljoonasta seitsemän komppaniaa käsittänyt Terijoen Rajavartiopataljoona, joka aloitti toimintansa 3.10.1918.
Polkupyöräpataljoona 1:n varusmiehiä Terijoella 1929
Kyytinen Pekka, Museovirasto
Pataljoonan tehtävänä oli koko Kannaksen rajavartiointi aikana, jolloin Suomi ja Neuvosto-Venäjä olivat vielä sotatilassa keskenään. Organisaatio ei osoittautunut toimivaksi ja rajavartioinnin tehostamiseksi Tasavallan Presidentti allekirjoitti 17.1.1920 Käkisalmen läänin Rykmentin perustamiskäskyn. Terijoen Rajavartiopataljoona muodosti kokonaan rykmentin ensimmäisen pataljoonan ja osan toisesta ja kolmannesta pataljoonasta.
Tarton rauhansopimus allekirjoitettiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä 14.10.1920 ja se astui voimaan vuoden lopussa. Rauhan tultua Käkisalmen läänin Rykmentti oli täyttänyt tehtävänsä ja se hajotettiin 20.4.1921. Sen ensimmäisestä pataljoonasta muodostettiin samalla päivämäärällä Polkupyöräpataljoona 1 ja toisesta Polkupyöräpataljoona 2, kolmannen pataljoonan hajotessa muihin joukko-osastoihin. Polkupyöräpataljoona 1:n perustamista 20.4.1921 pidetään nykyisen Lapin Jääkäripataljoonan syntyhetkenä, vaikka pataljoonan historia onkin kolme vuotta vanhempi.
PPP1n varuskunnan päävartio Terijoella 1926.
Finna.fi
Polkupyöräpataljoona 1:n kotipaikka oli Terijoen pitäjä Karjalan Kannaksella Neuvostoliiton vastaisella rajalla. Terijoen pitäjä oli Karjalan Kannaksen kaakkoisin pitäjä Suomenlahden rannalla. Rantaviivaa oli 25 kilometriä ja pitäjän osalle lukeutuvaa Venäjän rajaa saman verran. Ensimmäisinä kasarmeina toimivat Kellomäen huvilat ja kukin komppania eli yksikkötaloudessa, eli niillä kullakin oli omat varus-, ase- ja muonavarastonsa. Ruoka keitettiin muuripadoissa, syötiin sopparuokia koska muuhun ei ollut mahdollista. Pataljoona oli sijoittunut alueella kaikkiaan noin sataan huvilaan. Komppanioiden ensimmäiset päälliköt olivat kaikki jääkäriupseereita.
Pataljoona ei nimestään huolimatta ollut aluksi polkupyöräpataljoona, sillä polkupyöriä oli vain noin 20. Vuonna 1923 pataljoona sai lisää Tiitus merkkisiä pyöriä mutta vasta 1924 pataljoona sai koko vahvuudeltaan upouudet ruotsalaisvalmisteiset Husqvarna-pyörät. Upseereilla oli hieman kevytrakenteisemmat erikoiset upseeripyörät. Moottoriajoneuvoja ei ollut aluksi lainkaan ja hevosiakin vain seitsemän kappaletta, määrä oli riittämätön huolto- ja harjoitusajoihin.
PPP1:n aliupseerikurssin kuva vuodelta 1930. Kuvassa eturivissä keskellä PPP1:n aliupseerikoulun johtaja kapteeni A.V. Salo. Hänen vasemmalla puolella luutnantti T.I. Hiltunen ja hänen vieressä vänrikki T. From.
Terijoki, Finna.fi
Pataljoona sai oman lipun armeijan lippujuhlassa 16.5.1923. Lippu oli kevyiden joukkojen kaksikielekkeistä mallia ja tuossa vaiheessa pohjaväriltään hopeanharmaa. Kellomäeltä pataljoona muutti Terijoelle, kun sinne valmistui uudet kasarmit syksystä 1924 alkaen. Kasarmit valmistuivat pikkuhiljaa ja vuonna 1928 kaikki komppaniat olivat siirtyneet Kellomäeltä Terijoelle.
Terijoen upeat hiekkarannat olivat tunnettuja koko valtakunnassa, väkeä paljon rannalla ja uimassa.
Finna.fi
Varusmiesten palvelusaika oli 1920-luvulla puolitoista vuotta ja alokkaat saapuivat palvelukseen aluksi kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäinen koulutussuunnitelma saatiin 1920-luvun lopulla. Pataljoonan komentaja julkaisi koulutusohjelman kahden viikon erissä. Komppanian päälliköt raportoivat kahden viikon välein koulutustavoitteiden saavuttamisesta. Kesäisin herätys oli kello viisi ja talvisin kello kuusi. Omat ongelmansa olivat tuolloinkin, osa alokkaista oli luku- ja kirjoitustaidottomia. Eri joukkojen vertaamista suoritettiin tuolloinkin niin sanottujen manööveripäivien yhteydessä. Kilpailuissa menestyminen oli joukoille tärkeää.
Saapumiseräjärjestelmää pidettiin valmiuden kannalta huonona, sillä pataljoona kuului jatkuvassa valmiudessa oleviin suojajoukkoihin. Ensin siirryttiin neljän vuotuisen saapumiserän käyttöön. Sekään ei ollut hyvä ja 1930-luvun alussa muutettiin kolmen saapumiserän järjestelmään. Tämä oli käytössä talvisotaan saakka. Vanhin saapumiserä ja johtajiksi koulutetut miehittivät avaintehtävät, toiseksi vanhin saapumiserä seuraavaksi vaativimmat tehtävät ja nuorimmat toimivat ammusten kantajina.
PPP1 lähdössä harjoituksiin Terijoella 1931.
Finna.fi
Mukana oli tuolloinkin aimo annos kokeilutoimintaa. Vuotuisilla kesäleireillä ja talvisotaharjoituksissa pataljoona suoritti lukuisia hyvin mittavia maastomarsseja hiihtäen tai pyöräillen. Myös erilaisia maastomajoitteita kokeiltiin ja testattiin. Oikeat menetelmät marsseihin, manöövereihin ja maastossa olemiseen löydettiin osin kantapään kautta.
Kun Polkupyöräpataljoona perustettiin, se oli kivääriaseistuksella varustettu jalkaväkipataljoona. Polkupyörien saannin jälkeen vuonna 1924 pataljoona muuttui polkupyöräpataljoonaksi. 2.11.1926 pataljoonaan liitettiin erillinen konekiväärikomppania. Vuonna 1928 pataljoona sai moottoriajoneuvoikseen kevyen henkilöauton, kolme kevyttä kuorma-autoa ja kuusi sivuvaunullista moottoripyörää.
Vuosi 1933 oli armeijan uudestijärjestelyvuosi. Palvelusaika kasvoi 350 päivään paitsi upseereiksi ja aliupseereiksi koulutettavilla 440 päivään. Liikekannallepanovalmiutta kohotettiin, koulutuksessa siirryttiin kolmijakoon ja kolmen saapumiserän systeemiin. Syyskuussa 1933 perustettiin pataljoonan kranaatinheitinosasto ja vuonna 1937 siihen liitettiin viestiosasto.
Lopullisessa kokoonpanossaan Terijoen polkupyöräpataljoonassa olivat esikunta, kolme jääkärikomppaniaa, konekiväärikomppania, tykkikomppania ja viestikomppania.
Operatiivisesti päivämäärä 24.4.1936 oli merkittävä, sillä tuolloin Polkupyöräpataljoona 1 liitettiin Ratsuväkiprikaatiin. Tuon yhtymän mukana pataljoona kulki läpi raskaat sotavuodet niin talvi- kuin jatkosodassakin. Vain vajaata kuukautta myöhemmin, 16.5.1938, Polkupyöräpataljoona 1 sai muiden polkupyöräpataljoonien tavoin vaalittavikseen Jääkäreiden perinteet. Samalla se sai uuden nimen, Jääkäripataljoona 1. Harjoituksissa ja erilaisissa koulutustarkastuksissa pataljoona menestyi niin hyvin, että se sai luvan kiinnittää Vapaudenristin nauhoineen lippuunsa sotaväen lippujuhlan päivänä 16.5.1938. Vapaudenristi kiinnitettiin juhlallisin menoin tuolloin vihreäpohjaiseksi uusittuun lippuun 6.12.1938.
Lähde: Lapin Jääkäripataljoona 1921–1971 historiikki, Wikipedia
JARI HAAVISTO
TIETOLAATIKKO
Rajakaste
Rajakaste Rajajoella Jäppisen sillan korvassa.
Finna.fi
Rajakaste sai alkunsa vuonna 1926. Reserviupseerikokelas Antero Rautavaara oli apukouluttajana AUK:ssa ja otti puheeksi koulun johtajan tulisieluisen polkupyörämiehen kapteeni K. Breitholtzin (Poika Reitola) kanssa polkupyörämiesten kastamisen, kastettiinhan laivaston matruusitkin Gotlannin eteläkärkeä sivuutettaessa. Poika innostui heti aatteesta, ja kun pataljoonan komentaja oli antanut asialle siunauksensa, voitiin ryhtyä ajatusta toteuttamaan. Laadittiin ohjesääntö, jonka perusidea oli, että jokainen rajakastetta haluava PPP1 :n mies oli vietävä Joutselkään ja siellä Jäppisen sillan luona, Veriojan suussa, kastettava arvokkain menoin täysiveriseksi rajasissiksi.
Verioja oli kuulemma saanut nimensä siitä, että Joutselän taistelun aikana vuonna 1555 veri virtasi taistelupaikalta tätä ojaa pitkin Rajajokeen. Seremonioihin kuului puhe joukko-osaston tehtävästä ja rajasissinimen kantajalle kuuluvista velvollisuuksista. Tilaisuus päättyi Pyhään valaan. Alkuaikoina käytiin lisäksi jumalanpalveluksessa Kivennavan kirkossa ja juotiin pataljoonan tarjoamat virvokkeet.
Jokainen kastettu sai rajakastetodistuksen. Polkupyöräsotamies, taiteilija Jaatinen piirsi kastetodistuksen kuvakoristeen.
Komppanian päällikkö kastoi ensin uudet upseerit ja aliupseerit, jotka eivät olleet vielä kastetta saaneet ja sen jälkeen jokainen joukkueen johtaja kastoi oman joukkueensa miehet panemalla päähän Rajajoen vettä. Ensimmäinen Rajakastetilaisuus pidettiin elokuussa 1926 jolloin AUK sai Rajakasteen. Rajakastetodistus N:o 1 on kokelasvääpeli Antero Rautavaaralla. Pataljoonien komentajien vaihtuessa ainakin everstiluutnantti Heiskanen kävi
kastamassa uuden komentajan everstiluutnantti Karhun, ... rajasissinä kastan Sinut rajasissien komentajaksi ...
Rajakastetodistuksen tunnuslause oli; Edessä idän orjuus tai kuolo, takana koti ja synnyinmaa. Jääkäri, paikallas seiso! Sinuun luottavi kansa ja maa.
Tunnuslauseen lisäksi rajakastetodistuksessa luki; Tämän omistaja (arvo ja nimi) on (joukko) Jääkäripataljoona 1:n kuuluvana tänään vastaan ottanut rajakasteen Kivennavan Joutselässä, Rajajoen rannalla. Täten hänet on vihitty täysveriseksi rajasissiksi, joka ymmärtää esi-isien sankarimaineen velvoituksen siten, että vainolainen pääsee Suomeen vasta jääkärin haudan yli. Loppuun tuli vielä päiväys, Valtakunnan rajalla, päivämäärä ja allekirjoitukset.
Rajakastetodistus
(JH)