A-
A+
A-
A+
Kohti joulua
– Voi näin meillä on aina Lokassa tortut tehty, toteaa Jäämeren rannalta Pohjois-Norjasta Varanginvuonon rannalta puhelimeen vastaava Mari Alakorva. Hän on matalla 250 kilometrin päähän työpaikalleen Kirkkoniemeen.
Parikymmentä vuotta Vardön Kibergin kylässä asunut Mari leipoi äitinsä ja mummojensa reseptillä torttuja edellisenä viikonloppuna ja opetti samalla lapsiaan leipomaan torttuja.
– Nuorimmat lapseni Selma ja Asla Alakorva, jotka pääsivät verestämään torttujen tekoa, eivät olleet ensimmäistä kertaa siinä hommassa. Kampanisuja on mummon ohjeella tehty aikasemminkin, joten oli tuttu juttu, Mari toteaa.
Mari Alakorva jakoi kuvat joulutortuistaan Sodankylän Historiaa -Facebook-ryhmään, missä virisi vilkas keskustelu. Mari jakoi edesmenneen Kirsti-äitinsä reseptin myös Sompion lukijoille, sillä Kirstillä oli tunnetusti taitavana leipurina jakaa reseptejään niistä kiinnostuneille.
Alakorvan Kirstin kampanisutaikinaan tarvitset
250 g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 prk kermaviiliä
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
n. 900 g vehnäjauhoja
– Ensin vaahdotetaan margariini ja sokeri. Kermaviili antaa mehevyyttä ja passelisti kosteutta. Minä en ikinä mittaa jauhoja, vaikka äiti ehkä niin tekiki, otan sormituntumalla koska on passelin pehmiä, eikä tartu. Muistan lukeneeni, että kampanisuilla on yli 300 erilaista reseptiä. Samaten on eri kokoisia ja kukanenki tekee oman määrän sakaroja sen mukhan mitä on oppinu. Mikhän ei ole väärää. Itte en tykkää yhthän kovista ja mauttomista kampanisuista, niissä pittää olla makua ja mehevyyttä, Mari Alakorva sanoo.
Tästä ohjeesta tulee noin kolme pellillistä torttuja. Tortut paistetaan 250 asteessa.
TARJA KARJALAINEN
TIETOLAATIKKO