A-
A+
A-
A+
Reino Edward Uusisalmi.
Osa 1
Syötävää taloissa oli aivan riittävästi. Nälkävuodet oli enää kaukainen muisto, eikä ne Kittilän talollisia oikein kovasti olleet koetelleetkaan, sen verran oli luonnonantimia ja niitä osattiin käyttää. Metsästettiin ja kalastettiin ja kylän yhteisellä puimakoneella puitiin pienten peltotilkkujen antamaa viljaa.
Rahaa kuitenkin tarvittiin. Vaatteita piti ostaa, työkaluja piti ostaa ja kaikenlaista muuta tarpeellista, kuten hevosen valjaita ja astioita. Ja nyt sai metsistä rahaa Kittilässä.
Luontaistaloudesta rahatalouteen siirtyminen oli hyppy tuntemattomaan. Puutavarayhtiö oli norjalainen yhtiö. Ansoja oli matkassa. Puutavaran ostaja tarjosi förskottia puun hankintaa vastaan. Eikä aivan vähää tarjonnutkaan. Kyllä se vain nyt piti ottaa. Olihan ne muutkin isännät Kittilässä förskottia ottaneet ja ajaneet puut Ounasjoen rantaan, missä puut oli mitattu ja lopputili tehty.
Näin sen piti tapahtua myös Salmen Antin kohdalla, mutta ei se niin tapahtunut. Rantaan ajetut puut eivät riittäneet otetun förskotin vastineeksi, rannassa ei ollutkaan sovitun kokoista suurta petäjää tarpeeksi. No ei hätää. Ajetaan lisää. Sillähän siitä pääsee.
Vaan eipä päässyt. Se kävi pian selväksi. Sopivalta ajopaikalta Honkavaarasta ei löytynyt tarpeeksi järeää petäjää. Meneekö tässä nyt koko talo maineen kaikkineen puutavarayhtiölle. Sellaistakin oli pitäjällä tapahtunut. Oliko puun hinta ollut oikea ja oliko puut oikein laskettu vai mikä oli mennyt pieleen?
Kaukosessa oli itseoppinut suutari Ville Kiviniemi, jonka maine tunnettiin kirkonkylälläkin. Kiviniemi oli puhunut sosialistisia ajatuksia yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta, riistäjistä ja riistetyistä. Tässä oli nyt kysymys oikeudenmukaisuudesta. Ei Antti niistä työväenluokan asioista niin paljon perustanut, mutta se oikeudenmukaisuus. Tässä oli menetelty väärin. Ei voi olla oikein, että yhdestä väärin arvioidusta kaupasta seuraa koko talon menetys!
Salmen Antti lähti Kiviniemen Villen puheille. Ilmoista puhuttiin. Viimein Antti pääsi asiaan, ja kertoi asian niin kuin se oli. Förskottia oli otettu viisituhatta markkaa. Se on paljon rahaa. Sillä oli hankittu taloon yhtä ja toista. Ei siinä uudet mittaamiset auta, ja puun hinta on se mikä on.
– On tässä kuitenkin yksi keino, sanoi suutari Kiviniemi. Siirretään koko tila metsineen päivineen jonkun pojan nimiin. Silloin tila pysyy pojalla ja velkoja saa aivan rauhassa velkoa saataviaan siltä jolle on förskottia antanut.
Se oli hyvä ehdotus, ja näin tehtiin suurella kiireellä. Tila siirrettiin nuorimman pojan, Augustin, nimiin muodollisella kaupalla 1892. August oli juuri täyttänyt kaksikymmentä vuotta. Suutarin neuvon mukaan August laittoi vielä pienen ilmoituksen viralliseen lehteen lainhuudosta. Teksti kuului:
”Joka tahtoo moittia allekirjoittaneen lainhuudatusta Uusisalmi 1/8 osa manttaalin perintömaalle N:o 36 Kittilän pitäjässä Lapin kihlakunnassa, tehköön sen päivän ja vuoden kuluessa. Kittilässä 10 p. joulukuuta 1892. August Uusisalmi.”
Jäikö ilmoitus herroilta huomaamatta? Huomautuksia ei määräaikaan mennessä tullut. Vai oliko kaupoissa sittenkin jotakin vilppiä, vai mistä johtui - kaupoista ei käräjöity? Ne vain haudattiin pois. Näin puutavarayhtiön juonet raukesivat Uusisalmen tilan osalta.
Metsäkaupoista tuli sukutarina. Kiviniemi vaikutti myös Augustin vanhimpaan poikaan Reinoon, joka näki isoisän metsäkaupoissa rajan, mitä pitkin yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus kulkee. Raja oli puutavarayhtiöitten ja maaseudun talollisten välissä.
Reinoa alkoivat yhteiskunnalliset asiat kiinnostaa yhä enemmän. Poliittinen herääminen oli käynnistynyt. Kansanvalta vai tsaarinvalta, Suomen valta vai Venäjän valta? Hän oli vakuuttunut, että Suomen on itsenäistyttävä ja päästävä Venäjän vallan alta pois. Nyt kun maailmalla kuohui ja suuret myllerrykset olivat käynnissä, nyt oli toiminnan aika. Tähän pohdintaan vapaussota tuli kuin tilauksesta. Maailmaa oli muutettava kerralla paremmaksi.
August ja Beada, isä ja äiti, olivat vanhan kansan ihmisiä. Heille esivalta oli Jumalan antama tai ainakin melkein. Kyllä he kirkkoon kuuluivat, mutta helluntaiusko miellytti heitä. Niin kauniita lauluja ja niin iloisia ihmisiä ja kuitenkin uskovaisia.
Reino ilmoittautui vapaaehtoisena Sallan rykmenttiin ja pääsi. Nyt ryssän vallan alta pois, näin ajatteli nuori mies. Eihän se Sallan yksikkö suuren suuri ollut, eikä se tiettävästi osallistunut mihinkään taisteluihin. Reino oli yksikössä vain 2 – 3 kuukautta. Hän huomasi, että eihän tässä mistään ryssän karkottamisesta ollut kysymys, vaan selvästä sisällissodasta. Valkoiset vastaan punaiset.
Kemijärvellä hääri poliisi nimeltään Hagberg, joka kävi ampumassa, missä milloinkin teloittajaa tarvittiin. Hagberg kävi teloittamassa Rovaniemelläkin. Nauttiko hän punaisten teloittamisesta? Siltä se näytti. Niitä piti ampua niin paljon kuin ehti, eikä tuomioiden laillisuudella ollut niin väliä.
Niinpä vapaussotaan lähdöstä tuli Reinolle suuri pettymys. Sodan perimmäiset tavoitteet aukenivat nuorelle aktivistille. Nyt hän oivalsi, että hän oli mennyt metsäherrojen puolelle, niiden puolelle, jotka olivat korottaneet itsensä jumalan sijaiseksi maan päällä pitääkseen tavallisen rahvaan nöyränä ja kuuliaisena esivallalle. Ei helvetti, tämä ei ole oikein.
Syvästi sotaan pettynyt Reino palasi Kittilään. Kotona tiedettiin, missä hän oli ollut, mutta veljet ja sisaret, miten he tämän ymmärtävät ja Aholanperän miehet, Aholan Oskarikin. Reino oli masentunut. Hän oli lähtenyt sotaan innoissaan. Hänellä oli mielessään vain yhteiskunnallisten parannusten aikaan saaminen. Sen takia taistelu venäläistä sortovaltaa vastaan oli oikein. Se uhkasi hävittää suomalaiset ja venäläistää maan.
Näin hän uskoi. Ja tämän hän tiesi, kun Schauman oli ampunut Bobrikovin, Schaumania oli pidetty kaikissa kansankerroksissa sankarina. Nyt Reinolle oli valjennut, miksi torpparit olivat suurin joukoin liittyneet punakaartiin. Tämä oli luokkasota, jossa valkoiset metsäherrat ja suuret manttaalimiehet olivat taistelleet torppareita vastaan, ja sota oli nyt hävitty.
Sitä mukaa, kun sodan historia Reinolle selkeni, katumus lisääntyi. Eihän siellä metsäkylässä, Kittilässä, paljon pääkaupungin juonitteluista tiedetty. Nyt tiedettiin enemmän. Nälkä, huutava nälkä, se oli ajanut kaupungin köyhät kapinaan. Ja torpparit, he olivat täysin kartanon herrojen armoilla. Monen kohdalla se oli ollut pahimmanlaatuista mielivaltaa. Ja metsätyöt, ne Reino tunsi. Itsekyhätyissä kömmeteissä yöt kylki kyljessä, päivät metrisessä hangessa, ei kokkeja, ei oikeaa ruokaa, siivu läskiä leivän päälle ja millä palkalla, nälkäpalkalla. Ei ihme, jos metsien miehet eivät metsäherroista tykänneet, mutta pakko oli jostakin rahaa kynsiä.
Reinon vakaumus vahvistui. Tähän tarvitaan oikeaa politiikkaa, politiikalla näitä asioita hoidetaan, ja oikean politiikan ajamiseen tarvitaan oikeaa poliittista puoluetta. Tähän tarvitaan oikeaa ammattiyhdistysliikettä, joka ajaa voimalla työmiesten asioita. Tähän tarvitaan työväen osuuskauppaliikettä, joka palvelee ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Tähän tarvitaan opintokerhoja, joissa puhutaan oikeista yhteiskunnallisista asioista oikealla tavalla. Ja historia, sitä pitää opettaa oikein, se ei ole pelkästään voittajien hurraa-isänmaa-historiaa, vaan myös tavallisen kansan kärsimyshistoriaa.
Näitä asioita Reino mietti, mutta eniten häntä vaivasi se, että hän oli ollut väärällä puolella kansalaissodassa – metsäherrojen puolella.
Ei Reino päässyt tuosta luokkasodan erehdyksestään. Niinpä hän aikansa asiaa mietittyään päätti ryhtyä ajatuksista tekoihin. Hän laittoi lehteen pienen ilmoituksen:
”PYYDÄN ANTEEKSI. Olin väärällä puolella päättyneessä sodassa. En tiennyt, mistä sodassa oli kysymys.
Reino Uusisalmi”.
Tuo oli ennenkuulumattoman rohkea teko - hävityn sodan jälkeen – anteeksipyyntö, että oli ollut voittajien puolella. Reino sai anteeksi Kittilän työväenyhdistyksen jäseniltä ja kannattajilta, ja anteeksipyynnön johdosta Reinosta tuli heti Kittilän työväenyhdistyksen johtohenkilö. Hänet valittiin johtokuntaan ja maine vähän yli kaksikymppisestä rohkeasta nuoresta miehestä kiiri yli pitäjän rajojen.
JAAKKO YLITALO
Tarina jatkuu seuraavissa Sompioissa ja verkkolehdessä
TIETOLAATIKKO