A-
A+
A-
A+
Jaakko Ylitalo: Reino-enoni tarina, osa 5
Suomi joutui Neuvostoliiton intressipiiriin Baltian maiden kanssa. Puola jaettiin kahtia. Neuvostoliitossa oli luettu hyvin ”Mein Kampf” ja Stalin tiesi varmasti, että Saksa suunnitteli hyökkäystä Neuvostoliiton kimppuun. Senpä vuoksi itäraja oli varmistettava niin, että taisteluja ei käytäisi heti Neuvostoliiton alueella. Sopimus antoi sille myös lisäaikaa siirtää aseteollisuus Leningradista Uralin taakse.
Saksa puolestaan suunnitteli hyökkäystä Ranskaan ja Englantiin, ja kahden rintaman sota ei sopinut senkään suunnitelmiin.
Näistä suurvaltojen suunnitelmista Uusisalmen Reino, Frimanin Toivo ja Junttilan Lars Leevikään eivät tienneet mitään. He olivat kuitenkin pitämässä Puutyöväenliiton kokousta Rovaniemellä, kun tieto tästä sopimuksesta tavoitti heidät. Frimanin Toivo avasi keskustelun asiasta ja totesi: ”Stalin on tehnyt sopimuksen Hitlerin kanssa, Stalin on pettänyt työväenluokan!”
Lars Leevi Junttila, joka myös oli Kittilän mies, mutta joka oli käynyt Moskovan koulun ja oli Puutyöväenliiton toimitsijan ominaisuudessa paikalla, kiirehti puolustamaan Stalinia: ”Emme tiedä vielä, mitä se sopimus tarkoittaa. Stalinia ei pidä vielä tuomita”.
Nämä puheenvuorot kirjoitti raporttiinsa EK/Valpon tiedottaja, joka oli kokouksessa läsnä. Nämä puheenvuorot saattoivat olla myös vaikuttamassa siihen, että Kittilän ja Kolarin kommunistit lähtivät mukisematta talvisotaan ja kolarilaiset jopa kunnostautuivat Suomussalmen taisteluissa.
Jatkosota oli hyökkäyssota Hitlerin rinnalla. Siihen sotaan eivät Kolarin ja Kittilän kommunistit lähteneet. Kymmenet miehet valitsivat metsäkaartin. He häipyivät Ruotsiin tai sitten korsuihin lähimetsiin.
EK/Valpon urkintajärjestelmä oli 30-luvulla kolmiportainen. Alimmalla tasolla toimivat ”havannoitsijat”, jotka tarkkailivat ihmisiä. Sitten tulivat ”tiedottajat”, jotka raportoivat kirjallisesti tai suullisesti poliisille ja ylintä tasoa urkinnassa edustivat EK/Valpon ”etsivät”. Niin ”havannoitsijoille” kuin ”tiedottajillekin” maksettiin selvää rahaa palveluista.
Urkinnasta hyvä esimerkki on etsivä Toivo Keskitalon raportti 8.12.1937 EK/Valpon päämajaan. Raportti kuuluu:
Koskee: Tuntematonta mies- ja naishenkilöä, jotka 28/7 1937 kävivät Kittilän kirkonkylässä Aukusti Uusisalmen talossa.
Kittilän kirkonkylässää asuva talollinen Ida Vanhasalmi kertoi, että viime heinäkuun 27. päivänä 1937 oli Rovaniemeltä päin tullut vanhaa mallia oleva vihertävä henkilöauto, jonka numero oli A 3876. Auto oli pysähtynyt Alakittilässä asuvan Aukusti Uusisalmen talon kohdalle. Autossa oli ollut tuntematon mies ja nainen. Ensin meni mies sisälle, mutta tuli sieltä hetken kuluttua ulos ja kutsui naisenkin sisälle.Autosta ottivat pienen käärön, joka oli päällystetty valkoisella paperilla, ja veivät sen sisälle. Ei tiedä mitä paperikäärössä oli tai mitä asiaa miehellä ja naisella oli taloon. Talossa viipyi mies ja nainen noin ½ tunnin ajan, jonka jälkeen lähtivät ajamaan Muonioon päin. Auton takana olivat pienet poron sarvet. Miehen ja naisen tuntomerkeistä ei voi kertoa erikoisesti mitään. He vaikuttivat pukeutumisestaan päätellen herraskaisilta ja olivat ehkä noin 35 -40 vuotiaita.
Nyt olisi Helsingissä mielenkiintoista tarkistaa, kenen tämä helsinkiläinen auto on, ja keitä siinä olleet mies ja nainen ovat, sillä talo ja ilmoituksessa mainitut Toivo ja Maria Friman ovat samat henkilöt, joiden luona kesäkuun alkupäivinä SKP:N toimitsija Ines Kytölä alias ”Elli Sandberg” asui 2 – 3 päivää ja antoi siellä puolueohjeita Toivo Frimanille ja Reino Uusisalmelle, joka on Toivo Frimanin vaimon veli. Luonnollista on, että Aukusti ja Ada Uusisalmi ovat Kytölän nähneet ja ehkä tietävätkin missä asioissa tämä liikkui.
Toivo Keskitalo
Talollinen Ida Vanhasalmi asui vastapäätä Aukusti Uusisalmen taloa toisella puolen tietä. Hänellä oli hyvä näkyväisyys sukulaismiehen taloon. EK/Valpon vastaus tuli heti 10.12.-37 ja kuului:
Kuka omistaa tai ajaa autoa A 3876. Auton omistaa ”Metsäomistajain keskinäinen vakuutusyhtiö Metsäpalo” os. Simonkatu 6. puh. 34030-26512. Ei siis liene ollut epäilyttävää asiaa. K.Mlä
Poliittisten vankien kirjeenvaihtoakin vahdittiin tiukasti. Niinpä Maria Uusisalmen lähettämät kirjeet Frimanin Toivollekin kopioitiin ja tallennettiin. Nyt ne ovat nähtävillä Kansallisarkistossa. Vuonna 1933 Maria kirjoitti Topille, joka oli poliittisena vankina Sukevalla:
”Rakas Toivo. En uskonut, että minun kirjeeni tarttuisi, olkoon tallessa. ..On pidetty autoliikenne auki koko talven. Lompo Signe ja Aholan Eino ovat menneet oikein kristilliseen avioliittoon. Sitä ei uskoisi kun tuntee heidät ennestään. Kari Väinökin on kihloissa heidän entisen palvelijattarensa kanssa. Heksi on hänen ristimänimensä, heillä on ollut jo ristiäiset, valmis poika on jo. Aino ja Pajunen heilläkin on kolmas poika. Orvo ja Alli ovat menneet kihloihin. Hottis Etta on kuollut. Mattisessa on entinen väki. Vakke on Lappeenrannassa ratsuväessä. Ollilla ja Otollakin tulee lähtö. Tynköltä, Tepolta ja Ilonalta paljon terveisiä.”
Edelleen Maria jatkaa toisessa kirjeessään:
Rakas Toivo. Oton kirjeen annoin isällesi, sillä Otto itse on Maunujoella pöllinteossa.
Tietysti sellaista ahtautta kuin siellä ei täällä ole. Vaikka elämä taivaalle nostaa pilven, mutta meidän täytyy toivoa, että kerran tuo pilvi kirkastuu. Vaikka tuntuu, että olisi jo aikakin. Kauanko tätä riittää? Kun joudun yksinäisyyteen ovat ajatukseni vankilan sellissä. Kaikki on arvotonta, hetkellistä. Aika sentään kuluu nopeasti, muuta kun tätä on niin perhanan pitkälti – anteeksi. Ihminen ei voi kohtaloitaan ohjata...Mutta ollaan sankareiden puolella.
Mutta ei varmaan Vienollakaan ole kevään tuntua, kun kaverilla on 4,5 vuoden tuomio edessään. Tulivat Emmi ja Helmi. Olimme viime keskiviikkona heillä toimikunnan ompeluseuroissa. Oli paljon väkeä. Ja aika mukavaa. Tämä on ainoa seura, jossa ollaan koolla. Olimme teilläkin jo toista kertaa tänä talvena. Ja kun tulee kesä aletaan olla ulkona kentillä. Ja kyllä sitä sakkia on, ei näytä olevan lopussa. Sanonpa vasiten kun hoksasin, että Liisa ja Felix ne vain on kumpikin kotonaan aivan kuin ennenkin . . sanonpa Lotastakin jotakin. Hän on maassa ja kyselee sinua kun käy kylässä ja käskee kertoa oikein rakkaita sydämellisiä terveisiä . . sano sille ruotsin opettajallesi terveisiä Kittilän tovereilta (vanki Finne). Kerttu ja Aapeli ovat tehneet eron. Kerttu heilastelee Alakylän osuuskaupan hoitajaa Piippoa, joka on oikein vanha ja ruma mies. Olimme Marian pyhäiltana Viiran tykönä. Soitimme herra morgaania ja pistimme jalalla koreasti. Saapas nähdä mitä pääsiäisenä hoksataan. Terveisiä Leppäseltä.
Mitä Etsivä Keskuspoliisi näistä kirjeistä hyötyi? Ehkä ne kopioitiin varmuuden vuoksi. Kirjeenvaihdosta on Sukevan varavankilan raportti, jossa kerrotaan kirjeiden kirjoittajat:
- Otto Friman, Kittilä, Ala- Kittilä ( 20-vuotias veli)
- Axel Friman, Kittilä, Ala-Kittilä, (vangin isä)
- Väinö Friman, ” ” , ( vangin 16-vuotias veli)
- Maria Uusisalmi, Kittilä, kirkonkylä, (punikki, joka kirjoittelee hengenheimolaisilleen vankilaan)
- Ida Uusisalmi, ” ” ” ” ”
Eipä tietänyt äitini Ida, 16-vuotias, että hänenkin nimensä oli Etsivän Keskuspoliisin kansioissa, ja että häntäkin pidettiin yhteiskunnalle vaarallisena aineksena, mikä käy ilmi lausunnosta, jonka Päämajan valvontaosaston päällikkö Paavo Kastari antoi 7.5.1944 Toivo Frimanista.
Ja niin vain kävi, että sos.dem.-puolueen jäsenyydestä ja Stalinin hyökkäyksen tuomitsemisesta huolimatta Reino ja Toivo pidätettiin 5.12.1939 ja passitettiin Oulun lääninvankilaan. Reino oli ollut toisena edustajana Lapista sos.dem.-puolueen puoluekokouksessa Turussa ja hyväksynyt siellä yksimielisesti hyväksytyn maanpuolustusohjelman, mutta siitä huolimatta poliisi pidätti hänet ja passitti vankilaan ns. turvasäilöön.
Suomen ja Neuvostoliiton sota päättyi Puna-armeijan voittoon 4.-5.9.1944. Poliittiset vangit vapautettiin, metsäkaartilaiset palasivat piiloistaan ja SKP sai julkisen toiminnan oikeudet 19.9.1944. Se perusti SKDL:n samoille periaatteille kuin maanalainen SKP aikanaan oli perustanut Suomen Sosialistisen Työväenpuolueen.
Sisäasianministeriön johtoon tuli SKDL:n Yrjö Leino ja ministeriö miehitti nyt Valpon omilla miehillä. Osat vaihtuivat. Entiset etsivät pantiin viralta ja uusiksi etsiviksi pestattiin entisiä vainottuja ja tuomittuja kommunisteja. Rovaniemelläkin Toivo Hyvönen, joka oli 30-luvulla syyttömänä kärsinyt usean vuoden kuritushuonetuomion lapualaisten tekemästä murhapoltosta, nimitettiin vastoin tahtoaan Valpon etsiväksi. Toivo hoiti tehtävää vuoden ja pyysi sitten eroa. Syyksi hän kertoi, että hänen luonteellaan ei tuota hommaa voi hoitaa. Toivo sai eron tehtävästä.
Reino vapautui turvasäilöstä eli Oulun lääninvankilasta 23.9.1944 ja hakeutui Ruotsin Avaträskiin, missä hänen perheensä oli evakossa. Ei tämä tapaaminen perheen parissa pitkäksi venynyt, kun piti lähteä jo vaalityöhön Suomeen. Vaalityö tuottikin hyvän tuloksen. Skdl oli eduskunnan suurin puolue sen jälkeen kun yksi sosialidemokraatti siirtyi SKDL:ään. Reino valittiin SKDL:n edustajana maalisvaaleissa eduskuntaan. Hän kuitenkin kuoli jo saman vuoden kesäkuussa 47 vuoden iässä kovan elämän kokeneena.
Reinon äkillinen kuolema oli aluksi mysteeri. Äidilleni Ida Ylitalolle (o.s. Uusisalmi) kertoi joku puoluepiirin edustaja, että Ohrana eli entisen EK/Valpon miehet olivat myrkyttäneet Reinon. Äitiäni houkuteltiin ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin ja Reinon kuolemalla yritettiin kannustaa sisarta. Kertojan mukaan Reino oli ollut teetä juomassa jonkun hämärän tyypin seurassa ja sitten hän oli yöllä kuollut. Äitini suostui ehdokkaaksi ja tuli valituksi ensimmäisenä naisena Sodankylän valtuustoon.
Vasta kymmenen vuoden kuluttua noista tapahtumista totuus äidilleni paljastui. Sen kertoivat Kittilän sukulaiset. Reino oli ollut leskenä vuodesta 1938 alkaen, mutta oli löytänyt elämänkumppanikseen tutun kittiläläisen Aholanperän naisen Ellen Aholan. Hänen viereensä Reino kuoli Helsingissä 14.6.1945. Kuolinsyy oli sydäninfarkti.
”Äitini suostui ehdokkaaksi ja tuli valituksi ensimmäisenä naisena Sodankylän valtuustoon.
TIETOLAATIKKO