A-
A+
A-
A+
Raatia Sompion kirjastosta
Sodankylän kirjastossa tehtiin kysely omatoimikirjaston herättämistä ajatuksista.
Asiakkaat saivat laittaa väritäpän valitsemaansa vaihtoehtoon. Eniten täppiä laskettiin kohdasta "Mikä omatoimikirjasto?", yli kolmekymmentä. "Mukavaa vihdoin!" sai kaksikymmentäkaksi kannattajaa. "Hyi olkoon" –vaihtoehtoon päätyi yksitoista vastaajaa. Välinpitämättömät olivat vähissä, vain kolmelle asia oli "Aivan sama".
Omatoimikirjasto on kirjastonkäyttöä itsenäisesti silloin, kun kirjaston ovet ovat kiinni ja henkilökunta ei ole palvelemassa. Kirjastotilat ovat meidän kaikkien yhteisiä, kuntalaisten omia, verovaroilla kustannettuja. On tärkeää saada tilat yhä tehokkaampaan käyttöön niiden omistajien iloksi ja hyödyksi.
Sodankylän kirjastossa on toiminut omatoimilehtisali jo vuodesta 2014 saakka. Se on sopimuksen tehneiden käytössä vuoden jokaisena päivänä klo 7-22. Omatoimilehtisalin aktiivisia käyttäjiä on useampi kymmen. Asiakas kirjautuu sisälle kirjastoon omalla sähköisellä avaimellaan, jonka hän saa panttia vastaan allekirjoittaessaan omatoimilehtisalin käyttösopimuksen.
Omatoimiajalla asiakas voi palauttaa ja lainata kirjaston aineistoa automaatilla. Hän voi lukea lehtiä ja kirjoja, käyttää kirjaston tietokoneita, tutustua kokoelmaan, katsoa näyttelyn, noutaa varauksia ja opiskella, siis aivan normaaleja kirjastoasioita.
Omatoimikirjastoon ei tarvita erillistä avainta. Asiakas, jolla on Lapin kirjaston kirjastokortti ja pin-koodi, pääsee kirjastoon sisälle omatoimiaikana. Hän pääsee ihan jokaiseen Lapin yleiseen kirjastoon, jolla on omatoimikirjasto toiminnassa. Asiakas on tietysti vastuullinen ja hänen tietonsa ovat selvillä ja kameravalvonta taltioi toimimisen kirjastossa. Omatoimikirjaston ikäraja on 15 vuotta.
Omatoimikirjaston iso hyöty on se, että asiakkaat voivat käyttää kirjastoa myös viikonloppuisin, lauantaisin pidempään ja kauan toivottu sunnuntai saadaan uudeksi kirjastopäiväksi.
Kysymykseen, että tarvitaanko kaiken omatoimisuuden keskellä kirjastossa enää henkilökuntaa, on vain yksi vastaus: kyllä tarvitaan. Kaikki samat vanhat työtehtävät ovat tallella: aineisto pitää valita, hankkia, rekisteröidä, valmistella, hyllyttää, hoitaa, poistaa. Palautetut kirjat ja muu aineisto eivät kävele itsekseen omille paikoilleen hyllyihin eivätkä lähde itsekseen muihin Lapin kirjastoihin, mihin ne on varattu.
Myös kaikki palveluaikana suoritettavat tehtävät neuvonnasta opetukseen, ryhmien ohjaamiseen, aineistojen avaamiseen, demokratian, osallisuuden ja lukemisen edistämiseen, tapahtumien järjestämiseen ja kirjailijavierailujen organisointiin odottavat edelleen tekijöitänsä, samoin kouluyhteistyö, kuntalaisten digitaalisen tasa-arvoisuuden ylläpito ja edistäminen. Nykyajan tärkeää osaamista on myös monilukutaidon edistäminen, josta hyvänä esimerkkinä on joululoman aikainen kirjastossa pelattava pakohuonepeli.
Lainausautomaatti ei osaa ainakaan vielä vastata asiakkaiden kysymyksiin, eikä se tee muutakaan itsenäistä ajatustyötä, hoitaa kuitenkin oman hommansa aivan hyvin.
Omatoimikirjastoa on valmisteltu jo pidemmän aikaa, vielä on asioita kuitenkin kesken. Rahaakin tarvitaan, koska varsinainen omatoimikirjastojärjestelmä pitää hankkia. Kirjaston kokoelman läpikäyminen on vielä kesken. Mutta oikealla tiellä ollaan. Tammikuun alussa otetaan käyttöön varausten omatoiminouto. Kirjastossa on jo lainausautomaatti, jolla tulevaisuudessa onnistuu myös lainojen palauttaminen. Omatoimikirjastoa valmistellaan edelleen ja toivottavasti se otetaan käyttöön tämän vuoden aikana.
Tiina Heinänen
Kirjastonjohtaja
TIETOLAATIKKO
Ajankohtaista Sodankylän kirjastossa
Varausten omatoiminouto otetaan käyttöön viikolla kaksi.
Aluevaalien ennakkoäänestys kirjastoauto Hillassa 12.-18.1., kts. aikataulu: http://www.sodankyla.fi/paatoksenteko-ja-hallinto/Pages/Vaalit.aspx.
Tammikuun näyttely Yrjö Suutari: Harrastuksena kilpapilkintä ja kirjoittaminen.
Ti 25.1. klo 18 Kirjakahvila, jossa Yrjö Suutari esittelee näyttelyn ja kertoo kirjoittamisestaan. Tilaisuus toteutuu mikäli koronarajoitukset sallivat!
Ke 26.1. klo 10 Lukupiiri, keskustellaan Mauri Paasilinnan teoksesta Pedon aika.
Ti 1.2. klo 18 Runopiiri, järjestää Puhu jänikselle ry.
Kirjaston kokoustilassa sijainnut Virtu-piste sähköiseen asiointiin on lopetettu. Kokoustilaa uudistetaan parhaillaan.
Pohjoinen eKirjasto tarjoaa myös elokuvia
Vuoden 2022 alussa aloitti Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteinen eKirjasto toimintansa. Lappilaiset saavat nyt uusia sähköisiä palveluja käyttöönsä vanhojen tuttujen lisäksi. Elokuvapalveluja on peräti kaksi: Kirjastokino ja Viddla, joissa on sekä koti- että ulkomaisia elokuvia. Medici.tv:stä löytyy taidemusiikkia, konserttitaltiointeja ja dokumentteja. Pääosin englanninkielistä kirjamateriaalia on luettavissa Overdrive-palvelussa. Palveluihin kirjaudutaan kirjastokortilla ja pin-koodilla.
Vanhat hyvät palvelut eli Ellibsin e-kirjat ja e-äänikirjat jatkavat. Sähköisiä aikakausilehtiä voi lukea eMagz-palvelussa, ulkomaisia sanoma- ja aikakausilehtiä PressReader-palvelussa, jossa onkin tarjontaa runsaasti: tuhansia lehtiä yli sadalla eri kielellä. Kirjastotilassa käytettävä palvelu on ePress, jossa on toistasataa kotimaista sanomalehteä pienemmistä paikallislehdistä isoihin päivälehtiin.
Käytössä on edelleen myös Rockway-soitonopetuskurssit ja Naxos Music Library, joka on klassisen musiikin e-palvelu..
Pohjoinen eKirjasto löytyy Lapin kirjaston verkkokirjastosta: https://lapinkirjasto.finna.fi/Content/ekirjasto. Kannattaa tutustua! Kirjaston henkilökunta opastaa mielellään palveluiden käytössä.