A-
A+
A-
A+
Tahvanainen viittaa kirjoituksessaan ympäristötoimistoon, jossa yrittäjää hänen mukaansa juoksutetaan. Tahvanainen viitannee tekstillään ympäristöjaoston edellisen kokouksen asialistalla olleeseen hallintopakon asettamispäätökseen. Ympäristönsuojeluviranomainen haluaa selkeyttää ympäristönsuojeluviranomaiselle kuuluvia tehtäviä ja toimivaltaa.
Sodankylän kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävistä vastaa Arktisen Lapin ympäristönsuojelu, joka on Sodankylän, Inarin, Muonion, Enontekiön ja Utsjoen kuntien perustama yhteistoiminta-alue. Toiminnan isäntäkuntana toimii Sodankylä. Koko alueen ympäristönsuojeluviranomaisena toimii monijäseninen ympäristöjaosto. Ympäristöjaostoon kuuluu seitsemän jäsentä; 2 jäsentä Sodankylästä ja Inarista, sekä 1 jäsen Muoniosta, Enontekiöltä ja Utsjoelta.
Ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävät tulevat suoraan erityislainsäädännöstä, esimerkkeinä ympäristönsuojelulaki, maa-aineslaki ja jätelaki. Kunnanvaltuusto voi antaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle (ympäristöjaosto) oikeuden siirtää toimivaltaansa edelleen alaiselleen viranhaltijalle, jollei laissa erikseen toisin säädetä. Toimivaltaa ei kuitenkaan voida siirtää viranhaltijalle asiassa, joka sisältää hallinnollisen pakon käyttämistä. Ympäristönsuojelun hallinnollisissa pakkokeinoasioissa toimivaltainen viranomainen on aina ympäristöjaosto.
Kunnan tulee alueellaan valvoa ja edistää ympäristönsuojelua siten, että luontoa ja muuta ympäristöä suojelemalla, hoitamalla ja kehittämällä turvataan kunnan asukkaille terveellinen, viihtyisä ja virikkeitä antava sekä luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö. Ympäristönsuojelun yleissuunnittelua ja toimia ympäristönsuojelun huomioon ottamiseksi kunnan toiminnassa johtaa kunnanhallitus. Ympäristönsuojeluviranomainen on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, mikä tarkoittaa, ettei kunnanhallituksella, kunnanvaltuustolla tai muilla kuin ympäristönsuojelun viranhaltijoilla ole toimivaltaa erityislainsäädäntöä koskevissa asioissa.
Ympäristönsuojeluviranomaisen päätöksistä useimmat ovat lainsäädännöllisesti valituskelpoisia ja hallintomenettelyn lainmukaisuuden ratkaisee valituksesta hallinto-oikeus sekä tarvittaessa korkein hallinto-oikeus.
8.1.2021
Ympäristönsuojeluviranomainen
TIETOLAATIKKO