A-
A+
A-
A+
Kolumni: Leena Klemi-Lohiniva
Kysyin Etelä-Karjalassa asuvalta veljeltäni, että ”joko on torrakko kaivettu kellarista”. Juttu oli puoliksi leikkiä, puoliksi totta. Asuinpaikka ei tunnu tänä päivänä mitenkään ihanteelliselta itärajan lähellä. Veljeni vastasi joutuvansa huoltojoukkoihin. Vie kuulemma hevosella ruokaa maitotonkissa rintamalle. Sotahistoriansa on hyvin lukenut ja siskonsa hyvin tuntee. Meillä on varmasti sama mielikuva 1940-luvulta, huonon talvitien keikuttamista vaunuista, joita ohjastaa harmaaseen sarkaan pukeutunut kuski, soppatonkat kyydissä.
Meistä ei kumpikaan tänne sotaa halua, ei varmaan kukaan, mutta kun maailman tilanne on nyt niin toisenlainen. Ensin meitä hämmennettiin koronalla. Tilannetta voisi kuvailla valkoisena maalipönttönä, johon alkaa jostakin tulla harmaita raitoja, kun sitä sekoittaa. Korona tuli ihan lähelle, tuohon viereen. Samoin on Ukrainan sota, joka toi sodan uhkan myös meille, on se sitten todellinen tai ei. Pastellin sävyinen leikkipuisto, jossa oli aina kesä, sai vähän realistisemmat värit. Ihmiset ostavat joditabletteja. Toiminta auttaa psykologien mukaan hallitsemaan omaa elämää ja helpottaa ahdistusta.
Tuntuu, että elämme kahdessa tasossa: toisessa on se entinen elämä, toisessa tämä nykyinen, jossa on virus ja Ukraina ja kaikki muukin ”mahdoton”, joka on kuitenkin tapahtunut.
***
Minä olen muuttunut pandemian myötä. Hyvin konkreettinen esimerkki tästä on kiroilu. Ei varmaankaan vaikuta maailman menoon, mutta minulle hyvin outoa käytöstä. Äitini sanoi aina, että kiroilu on sanavaraston niukkuutta. Ehkäpä näin. Ei niillä lapsuuden ajan pelotteluillakaan enää ole merkitystä. Kun se Jumala ei ole vielä heittänyt kiroilevalle Leenalle sitä isoa kiveä päähän, niin who cares! Rajat ovat siirtyneet kauemmaksi. Teen asioita, joihin en ikinä ole tiennyt edes pystyväni.
Miten muut ovat muuttuneet? Ihmisen luontainen selviytymisvietti saa pään veden pinnalle, vaikka joskus tuntuu, että tästä en selviä. Kuitenkin toisarvoiset asiat, jotka ennen koettiin tärkeiksi, eivät sitä enää olekaan. Jos päättää, että ei jaksa jonottaa kassalle, jättää sen voileipäkinkun siihen jonon viereen koiranruokapussien päälle, vaikka tietää, että pilallehan se siinä menee, ja lähtee pois. Koska tässä maailmassa on nyt isompiakin asioita mietittävänä ja kaikki niin sekaisin. Ei me suomalaiset toimita näin.
Meillä on lupa iloita kaikesta, mikä iloa tuo ja nojata siihen, mistä voimaa saa. Meitä ei siitä rangaista. Emme me kuitenkaan loppujenlopuksi paljoa yksilöinä mahda sille, miten tämä maailma kääntyilee. Mutta viedään se kinkkupaketti takaisin sinne kylmähyllyyn, vaikka tässä ajassa useastikin saattaa tuntua juuri siltä, että who cares.
Leena Klemi-Lohiniva
”Meillä on lupa iloita kaikesta, mikä iloa tuo ja nojata siihen, mistä voimaa saa. Meitä ei siitä rangaista.
TIETOLAATIKKO