A-
A+
A-
A+
Hankenurkka – Juttusarjassa esitellään Sodankylän kunnan kehittämispalvelujen hallinnoimia tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteuttamia ajankohtaisia hankkeita.
Lapin Ruokapiste –verkkopalvelu on tarkoitettu hakupalveluksi elintarvikealan ammattilaisille.
Lapin Ruokapiste on hiljattain avattu, ammattikäyttöön tarkoitettu sähköinen alusta, joka tuo yhteen lappilaisen lähiruuan tuottajat, kuljettajat ja ostajat. Palvelu on tarkoitettu hakupalveluksi ammattilaisille, kuten raaka-aineita etsiville elintarvikeyrityksille, jalosteita etsiville ravintoloille, julkisille keittiöille ja kaupoille. Palveluun pääsee tutustumaan ja kirjautumaan osoitteessa lapinruokapiste.fi.
Lapin Ruokapiste -alusta on toteutettu Sodankylän kunnan hallinnoimassa Alueellinen elintarvikelogistiikka –hankkeessa, jossa Kittilän elinkeinotoimi Kideve Elinkeinopalvelut oli osatoteuttajana Lapin ruokapisteen osalta. Kideve Elinkeinopalvelut vastaa jatkossa palvelun ylläpidosta, markkinoinnista ja käyttöopastuksesta. Alustan tekninen toteuttaja on CoReorient.
Alustalta löytyy jo parinkymmenen Lapin lähiruokatuottajan yhteystiedot sekä myynnissä olevia lähiruokatuotteita ja -raaka-aineita, kertoo projektipäällikkö Päivi Sirkkala Kideve Elinkeinopalveluista.
– Lähiruokatuottajien tiedot täydentyvät koko ajan ja helmikuussa aloitetaan ostajien houkuttelu alustan käyttäjiksi.
– Palvelu toimii niin, että ostajat löytävät haun avulla myyjäyrityksiä, joilla on tarjolla heitä kiinnostavia tuotteita. Palveluun voi myös jättää ostoilmoituksia, jolloin ostaja saa sähköpostiinsa tiedon häntä kiinnostavien tuotteiden tai raaka-aineiden myyjistä, Sirkkala avaa alustan toimintoja.
Lapin Ruokapiste on tehty työkaluksi kaupallisille toimijoille. Palveluun voi syöttää tietonsa yrityksenä toimiva tuottaja tai luonnontuotteita ja marjoja myyvä yksityishenkilö. Ravintolan edustaja tai muu lähiruuan kaupallisesta hyödyntämisestä kiinnostunut yritys voi kirjautua sisään löytääkseen kiinnostavat tuotteet.
– Alustalla ei tehdä kauppaa, vaan sieltä löytää yhteystiedot tarkemman neuvottelun aloittamiseksi. Kaupankäynti ja tuotteiden toimitukset tapahtuvat myyjän ja ostajan välillä heidän parhaaksi katsomallaan ja sopimallaan tavalla, Sirkkala selvittää.
Alueellinen elintarvikelogistiikka –hanke päättyi viime vuoden lopussa. Hanke sai tukea Euroopan unionin maaseuturahastosta. Tuen myönsi Lapin ELY-keskus.
Lähiruokatyö jatkuu edelleen paitsi Lapin Ruokapisteen muodossa, myös Sodankylän kunnan hallinnoimassa “Lähiruoan edistämistä tukeva toimintamalli julkisiin ruokapalveluihin” -hankkeessa. Hankkeessa edistetään lähiruoan käyttöä julkisissa keittiöissä ja jalkautetaan edellisten lähiruokahankkeiden tuloksia myös muihin Lapin kuntiin.
Hankkeen tavoitteena on luoda toimintamalli alueellisen elintarviketuotannon organisointiin. Tämä malli sisältää muun muassa hankintapolitiikan ja -menetelmät, tuotannollislogistisen toimintamallin sekä hallinnon organisoinnin.
Mallin on tarkoitus edistää paikallistaloutta, paikallisten pk-yritysten toimintamahdollisuuksia, lyhentää pitkiä elintarvikkeiden kuljetusketjuja sekä vähentää hiilidioksidipäästöjä. Hankkeeseen kohdistuu Euroopan aluekehitysrahaston tukea. Tuen on myöntänyt Lapin liitto.
LOTTA UOTILA,
hanketiedottaja,
Lähiruoan edistämistä tukeva toimintamalli julkisiin ruokapalveluihin -hanke
TIETOLAATIKKO