Rekiretkellä Korvatunturilla
Tulipa käytyä taas Korvatunturilla, melkein 19 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran kävelin sinne - nyt jo edesmenneen - vaimoni kanssa juhannuksena 2002 ja reitti oli kokolailla sama, lähtö Kemihaaran käytöstä poistetulta rajavartioasemalta viitoitettua polkua pitkin, mutta tietysti maisema oli kesäkelillä erilainen.
Lukijan kuva: Kauriit ja pari poroa
Kolumni: Tarja Karjalainen
Päin mäntyä
– Oishan tämä voinut paremminkin mennä.
Kutakuinkin näin Seita-säätiön toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Káren vastasi, kun kysyin häneltä, miten Seita-säätiön lakkauttaminen on hänen mielestään tähän mennessä sujunut.
Ulkopuolelta katsoen homma on mennyt päin mäntyä.
Väyrysen perhe oli Lapinmaan kauppiaina
Lapinmaan myymälärakennus, joka poltettiin lokakuussa 1944. Kartalla rakennus on numero 15 ja se sijaitsi Kelujärven tien varrella nykyisten Hakatalojen (kerrostalot Kitisen rannalla) lähellä.
Lapinmaan rakennushirret sahattiin käsisahalla rakennuspaikalla, koska paikallisen raamisahan isäntien kanssa ei ollut päästy sopimukseen. Rakennus on kartalla numero 15.
Sattasen lossitupa siirrettiin kirkonkylälle
Kitisen renkkusilta, kuva itärannalta Hietasen rannasta Penjukseen päin. Lossituvaksi siirrettiin Sattasjoen lossitupa, joka oli jäänyt tarpeettomaksi Petsamontien Sattasjoen sillan valmistumisen vuoksi. Kuva: Eljas Hietanen.
Kirkonkylän kohdalla ensimmäinen lautta oli Kemi Oy:n ns. itsepalvelulautta kirkonrannasta Hannuksenrantaan. Tällä lautalla kuljetettiin hevoset ajoneuvoineen joen yli. Lautta oli kytketty joen yli kiristettyyn vaijeriin, josta lauttaa vedettiin vetokurikoilla. Jos joku oli menossa joen yli ja lautta sattui olemaan vastakkaisella rannalla, oli ensin mentävä veneellä joen yli tai kierrettävä pukkisillan kautta noutamaan lautta.
Kaikuja Kairoilta: Viljo Pesonen
Ymmärrys hoi, äly älä jätä
Tuure Neitola on kolumnissaan Sompiossa 18.2. ottanut kantaa UKK-puiston kompensaatioihin sekä pitää kunnan edusvalvontaa löperönä varsinkin 2007 vuoden jälkeen sekä edunvalvojaa ymmärrystä vailla olevana.
Kaikuja Kairoilta: Pekka Tuomivaara
Tuuren sivallus – ohi!
Pekka Tuomivaara
Tarja Karjalainen
Tuure Neitola arvostelee terävästi Sodankylän takavuosien virkamiehiä ja päättäjiä UKK-kansallispuistokompensaatioiden - työpaikkojen ja Tankavaaran opastuskeskuksen - menetyksistä. Olin aikoinani yksi näistä päättäjistä.
Viikon gallup:
Luetko lehtesi painettuina vai sähköisinä versioina?
Sompion viikon gallupin vastaajat ovat vaihtuneet. Aleksi, Leena ja Teuvo vastaavat kysymyksiin kuukauden ajan.
Ala sinäkin vastaajaksi: ilmoittaudu Tarja Karjalaiselle 050-5599815 tai tarja.karjalainen@sompio.fi
Kolumni: Paula Alajärvi
Lapin Lastensairaalan tarina
Käteeni osui kirja, jota ei voinut kesken laskea käsistään. Lapin lasten sairaala on Tuija Hiltusen kirjoittama teos, joka kertoo Lapin Lastensairaalan perustamisesta ja toiminnasta. Kirjoittaja on työskennellyt sairaanhoitajana talossa, joten hänellä oli kiinteä kosketus sen elämään ja siellä työskennelleisiin ihmisiin.
Tuure Neitola:
Turistina omalla maalla
Herrat Pesonen ja Tuomivaara selittelevät puistokompensaatioiden ryöstöä parhain päin. Kovasti on epäkohtaa tuotu esille ministeriöissä ja Metsähallituksessa, mutta mikä on lopputulos? Pyöreä nolla. Herää kysymys, onko vika miehissä vai missä?
Veikko Vuontisjärvi:
Sakatti virtuaalimaailmasta arkeen
Jos Ruralia-instituutin Kevitsa-tutkimus kaivoksen tulevista vaikutteista aluetalouteen oli älyttömyydessään käsittämätön, suorastaan pöljä, vaikuttaa Rambollin vastaava Sakatista älylliseltä leikittelyltä todellisuuden kuvittelun kautta rakennetussa virtuaalimaailmassa.
Irja Vuorinen:
Inhimillisyys ihmisen elämässä
Elämä on suuri arvoitus.
Synnymme yksilöinä, olemme hauraita puhtaita ja niin kauniita ja kunkin elämällä on oma tarkoituksensa.
Toiset elämän päivät ovat valoisia, toiset varjoisia. Toiset meistä elävät keskellä valoa, toiset varjon puolella.
Elämä sinänsä on kaunis. Kimppu päiviä elämän ketjussa.
Täytetty poronkylkirulla
Tämä talviseen pakkaspäivään sopiva ruoka kypsyy hitaasti uunissa.
Reseptistä riittää syötävää 4-6 hengelle.
Varaa valmistukseen noin 4 tuntia aikaa, josta kypsymisaika uunissa on 3 tuntia.
Aiotko ottaa koronarokotuksen heti, kun se on sinulle tarjolla?
Kolumni: Ahti Korvanen
Liikunta elämäntapana
Allekirjoittaneen ensiaskeleet liikunnalliselle elämäntavalle luotiin jo lapsuudessa, koulumatka Välisuvannosta Askaan taitettiin jalan, matkaa suuntaansa kertyi viisi kilometriä, eikä päivittäinen liikunta päättynyt vielä siihen, se jatkui naapurin lasten kanssa vielä pitkälle iltaan. Keväisin tehtiin pitkiä hiihtoretkiä Oratunturiin, Luostolle ja Juppuraan.
Apteekki, kartalla talo numero 10
Sodankylän keskustaa heinäkuussa 1940. Vasemmalla on Osuuskaupan ja oikealla Kauppayhtiön varasto. Keskellä kuvaa vaalea rakennus on vanhempi apteekki ja sen takana näkyy vuonna 1939 rakennettu uusi apteekki. Tästäkin kuvasta näkee, kuinka vilkasta Petsamontien liikenne Sodankylässä oli esimerkiksi talvisodan ja jatkosodan välissä. Tämän näkymän kuvasi työmatkallaan metsätieteilijä Peitsa Mikola (1915-2017) majapaikastaan. Autot ovat parkkeerattuina tyhjällä tontilla, jossa oli myöhemmin Laila Moskuvaaran talo. Kuvaajan majapaikka lienee ollut Reino Mannerkorven uuden talon toisessa kerroksessa, koska hän kertoo kuvanneensa otoksen majapaikkansa ikkunasta. Suomen Metsämuseo Luston kuvakokoelma, kuvaaja Peitsa Mikola
Vanhan apteekkitalon rakensi Antti Mykkänen vuosisadan alussa. Hän myi talon 1920-luvulla apteekkari Oskari Nymanille, joka laajensi taloa ja siirsi siihen apteekkinsa Kitisen itäpuolella Piilolan mäellä olleesta talostaan.
Onko korona vaikuttanut sinun arkeesi?
Lue mitä lukijaraatilaiset vastasivat Sompion kysymykseen.
Kolumni: Paula Alajärvi
Maailma on vauvojen
Vuoden pimein aika on ohitettu, yhtenä päivänä auringon tulinen päälaki käväisi metsänrajassa. Sitten onkin vallinnut pilvisää ja tuiskut. Miten nopeasti aika kuluukaan: tästäkin vuodesta on jo ensimmäinen kuukausi mennyt. Minulla vuosi alkoi samoissa kuvioissa kuin edellinenkin.
Rechardtin kauppatalo
Lempi Martinin kuva on kuvattu 1930 -luvulla nykyisestä Apteekin liikenneympyrästä joelle päin. Kuvattu ennen vuotta 1938, koska oikeassa laidassa ei näy vielä apteekkari Oskari Nymannin taloa. Julkaistu ainaki teoksessa Puolesta maan - Sodankyläläiset Suomen sodissa v. 1918 - 1945, sivu 268.
Tämän talon rakensi kauppias Arvid F. Korva kauppa- ja asuintaloksi 1920-30-luvun vaihteessa. Hänellä oli aikaisemmin ollut kauppa Ranta-Korvan talossa.
Penjus ja Juho Rissanen
Penjuksen paikka on pienoismallista otetun osasuurennoskuvan vasemmassa ylälaidassa Kitisen rannalla nykyisen Kitisen sillan pielessä. Juho Rissasen paikka on merkitty viime viikolla julkaistussa kartassa Penjuksen paikan lähettyville. Oliko Penjuksesta oikealle keskellä keltaista peltoaukeamaa?
Sarjan toisessa osassa esittelemme Kitisen rannassa sijainneen Penjuksen paikan (kartassa numero 4) sekä Juho ”Pontsari” Rissasen talon (myös numero 4).