A-
A+
A-
A+
Vuotsoon rakennettiin kuntosali ja frisbeegolf-rata
Vuotson kyläyhdistyksen puheenjohtaja Inaga Äärelä esittelee Vuotsoon rakennettua kaikenikäisten frissbeegolf-rataa, joka rakennettiin Leader-tuella. Kuva Emma Miinala.
etsitään hyvinvointia lisääviä pieniä kylien hankkeita
Kahden vuoden siirtymäkaudella rahoitetaan Peloton pohjoisin -strategian mukaisia hankkeita. Siirtymäkausi starttaa kaikkien hanketyyppien haulla. Hakemuksia voi jättää jatkuvasti, mutta suositeltavaa on, että ennen hakemuksen jättämistä ollaan yhteydessä henkilöstöön.
Siirtymäkauden ajan valmistellaan uuden ohjelmakauden kehittämissuunnitelmaa. Kehittämissuunnitelma määrittelee sen, mihin tulevan ohjelmakauden rahoitus ohjataan. Leadertoiminnan lähtökohtana on paikallistasolta nousevien hankkeiden rahoitus, joten aito osallistaminen ja paikallisten toimijoiden ja asukkaiden kuuleminen strategiaa valmisteltaessa on tärkeää.
Leader Pohjoisin Lappi ry:n sivuilta löytyy asukkaille erilaisia kyselyitä. Erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia kehittämisajatusten keräämiseksi voidaan järjestää niin alue, kuin kylätasolla esim. Teams-yhteyksin.
Leader-ryhmä hallinnoi teemahanketta, joka mahdollistaa tavanomaista pienempien yleishyödyllisten hankkeiden toteuttamisen Leader-tuella. Kevään aikana rekisteröityneet yhdistykset voivat hakea pieniin toimenpiteisiin tukea, joista Leader-yhdistyksen hallitus valitsee rahoitettavat toimenpiteet pisteytyksen perusteella. Hakuaikaa on 13. toukokuuta asti.
Hyvinvointia pohjoisen kyliin -hankkeella tartutaan koronatilanteesta syntyneeseen hyvinvointivajeeseen ja innostetaan yhdistyksiä hakemaan nimenomaan hyvinvointia lisääviä hankkeita. Erityisenä kohderyhmänä ovat ikäihmiset ja nuoret sekä uudet Leader-hankkeiden hakijat. Valittujen toimenpiteiden toteutusaika on vuoden 2022 loppuun saakka.
Pieni toimenpide voi olla yleishyödyllinen laite-, irtaimisto- tai rakentamishanke, kuten senioreiden hyvinvointipuisto, grillikota, esteetön Green Care -luontopolku, potkurikerhon järjestämisen mahdollistavien potkureiden hankkiminen, trampoliini tai avantouintipaikka.
Investoitavat kohteet tulee olla yleishyödyllisessä käytössä ja niistä saatava hyöty ei saa kohdentua ennalta tiedossa olevalle rajatulle ryhmälle. Myönnettävä rahoitus on 75 prosenttia hyväksyttävistä kuluista ja loppuosan voi hankkeen toimenpiteistä riippuen korvata talkootyöllä.
Vastaavasti kehittämisrahaa voidaan myöntää muun muassa palkkoihin, ostopalveluihin ja vuokrakuluihin. Kehittämistoimenpide voi liittyä hyvinvointia tukevan tapahtuman, harrastusmahdollisuuden tai palvelumallin kokeiluun.
Tällainen voi olla esimerkiksi ikäihmisten tarinakerho, nuorten metsästysleiri tai kylätalkkaritoiminta. Myönnettävä rahoitus on 90 prosenttia hyväksyttävistä kuluista ja talkoolla voi korvata loppuosan.
Toimenpiteitä haetaan paperisilla lomakkeilla ja tositteelliset kustannukset voivat olla enintään 10 000 euroa. Rahoitusmalli on kertakorvaus, joka tarkoittaa, että suunnittelutyö tehdään tarkasti ja rahoitus saadaan todenteiden, kuten valokuvien ja raportin perusteella.
Apua suunnitteluun ja hakuun on saatavilla yhdistyksen henkilöstöltä.
TIETOLAATIKKO