Miten tiedät, minkä kokoinen SUV-auto kannattaa ostaa?

Ymmärtääksesi minkä tyyppisen SUV:n juuri sinun kannattaa ostaa, on hyvä tietää kokoluokkien erot, koska ne ovat todella tärkeitä. Kompaktiauton ja matkustamotiloiltaan kolmirivisen perheauton välillä on monia eroja.

Kun sedanit hallitsivat automarkkinoita, niitä oli kolmea kokoa. Kompakti, keskikokoinen ja suuri- tai perhemalli. Ja nämä luokat olivat voimassa lähes kaikilla merkeillä. Nykyään automallit eivät kuitenkaan ole yhtä yksinkertaisia. Etenkin siksi, että maastoautot ovat vähitellen tulleet yhä tärkeämmiksi kansainvälisillä automarkkinoilla; Tämän osoittaa myös alkuperäisten käytettyjen varaosien markkinoiden nousukausi, kuten Ovoko, alan johtaja toimija on tiedostanut.

Autonvalmistajat tarjoavat nykyään laajan valikoiman tämäntyyppisiä hieman tavanomaista korkeampia, ns. SUV-ajoneuvoja. Tässä ryhmittelynä automalleja valintaa helpottaakseen.

Päätimme kehittää viisi kategoriaa. Lyhyesti sanottuna ne ovat:: Subkompakti, kompakti, keskikokoinen, suuri ja täysikokoinen.

1. Subkompakti

Siinä on yleensä viisi istuinta ja sen pituus vaihtelee 4-4,5 metrin välillä. Yleensä leveys on noin 1,75 - 1,85 m. Korkeus maasta on 17-18,5 cm.

Tavaratila on hieman keskimääräistä pienempi, noin 350 litraa. Polttoaineen kulutus voi olla 6,0-10,6 l/100 km. Yleensä tällaisia autoja ei voi käyttää perävaunun vetoon. Tai ainakaan vedettävä peräkärry ei voi olla kovin painava.

Jos halusimme olla tarkempia, voisimme löytää kaksi alaluokkaa. Taloudelliset vain etuvetoiset, kuten Toyota C-HR. Tai kalliimpia, jopa lisävarusteena saatavalla nelivedolla, kuten Hyundai Kona, Nissan Qashqai, Mazda CX-30 ja Honda HR-V, sekä luksusmalleilla, kuten BMW X1 ja Audi Q3.

Nämä ajoneuvot ovat kaikki samankokoisia ja mukavat myös takarivillä. Nämä sopivat sellaisille lapsiperheille, joilla ei ole suuria määriä matkatavaroita.

2. Kompakti

Tämän luokan autojen pituus kasvaa noin 4,5-4,75 metriin. Myös leveys muuttuu 1,85 metristä 1,9 metriin. Maavaraa näissä autoisssa on reilut 20 senttiä. Myös tässä kokoluokassa on aina 5 paikkaa. Tavaratilan koko on noin 500 litraa. Polttoaineen keskikulutus on 5,8-11 l/100 km. Vetokyky on noin 1500 kg.

Tähän kategoriaan kuuluvat markkinoiden suosituimmat SUV-autot, kuten Toyota RAV4, Honda CR-V, Mazda CX-5 ja Hyundai Tucson. Mitä tulee ylellisyyteen, tähän kokoluokkaan kuuluvat esimerkkeinä BMW X3, Audi Q5 ja Mercedes-Benz GLC.

Tämän sarjan ajoneuvot ovat lähes yleisen mukavan kokoisia kolmen tai neljän hengen perheelle, mutta ne voivat vaihdella suuresti polttoainetehokkuuden ja tavaratilan koon suhteen.

3. Keskikokoiset SUV-mallit

Keskikokoisissa autoissa on viisi istuinta ja niiden pituus vaihtelee 4,75-4,9 metriin. Leveys nousee 1,9 metristä 2,1 metriin. Maavara on samanlainen kuin kompakteissa autoissa, 18-22 senttimetriä. Tavaratilan tilavuus on 800 litraa ja polttoaineenkulutus noin 7,9-14,1 l/100 km. Hinauskapasiteetti on tyypillisesti alle 1000 kg; Jotkut ajoneuvot voivat kuitenkin vetää jopa 2000 kg.

Tähän ryhmään kuuluvat suuremmat kaksiriviset katumaasturit, esimerkiksi Hyundai Santa Fe ja Jeep Grand Cherokee. On myös pari SUV-mallia, joissa on valinnainen kolmas rivi, jotka sopivat tähän kokoprofiiliin, mukaan lukien Kia Sorento, Lexus RX L ja BMW X5.

Ei ole harvinaista, että ostajat ostavat niitä pieninä “kolmirivisinä” maastoautoina. Mutta erillisen kaksirivisen SUV:n valitseminen merkitsee usein helpompaa lastaustilaa, lyhyempää pituutta, jonka ansiosta voit pysäköidä paremmin. Se voi olla täydellinen kaksilapsiselle perheelle, jolla on usein myös harrastuksiin liittyvää kuljetettavaa.

4. Isot SUV-mallit

Isoissa SUV-luokan malleissa on 7 tai 8 istumapaikkaa. Niiden pituus on suurempi, yleensä yli 5 metriä. Niiden leveys on myös yli 2 metriä. Mitä tulee maavaraan, ne ovat kuitenkin kaikki 18-22 senttimetriä. Tavaratila on 450-600 litraa. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon tilaa kolmas istuinrivi vie. Polttoaineen kulutus on laajempi: 6,7-14,5 l/100 km. Vetokyky on tässä tapauksessa jopa noin 2250 kg.

Täältä löydät tunnetuimmat esimerkit kolmirivisistä maastoautoista, kuten Ford Explorer, Toyota Highlander ja Volkswagen Atlas. Lexus GX, BMW X7 ja Mercedes-Benz GLS ovat luksusesimerkkejä.

Tämä luokka tarjoaa istumapaikkoja vähintään seitsemälle matkustajalle ja joustavan tavaratilan. Sinulla voi kuitenkin olla korkeammat polttoainekustannukset ja vaikeampi pysäköinti.

5. Maksimi koko

Täysikokoisissa autoissa on 7-8 istumapaikkaa. Pituus on reilusti yli 5 metriä ja leveys 2-2,1 metriä. Maavara kasvaa tässä tapauksessa huomattavasti, 20 - 25 senttimetrin välillä. Tavaratilaa on enemmän, 500-970 litraa. Vetomahdollisuus nousee yleensä yli 3000 kilon.

Tälle segmentille tarvitsee suunnata, jos todella tarvitset kolme suurta istuinriviä ja lava-auton vetokapasiteettia. Jos luulet, että et tarvitse näin monia ominaisuuksia ajoneuvoon, näin suurta ajoneuvoa ei kannata ostaa.