Omakotitaloasuja voi säästää sähkölaskussa – Tee selvitys itse

Etenkin, jos omakotitalossasi on sähkölämmitys, kannattaa selvittää mahdollisuudet säästää sähkölaskussa. Kilpailuta sähkösopimus aina säännöllisesti, se todella kannattaa.

Jos sinulla on määräaikainen sopimus, niin kilpailuttaminen kannattaa aloittaa jo selvästi ennen sopimusajan umpeutumista, jotta tiedostaa mistä halvimman sopimuksen saa. Jos taasen on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, kannattaa vertailu tehdä säännöllisin väliajoin, jotta tietää ettei maksa omassa sopimuksessa liian paljon.

Sähkösopimus omakotitaloon voidaan uusia varsin yksinkertaisesti. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sähkönmyyjä vaihtuu yleensä kahden viikon sisällä uuden sopimuksen solmimisesta. Uusi sähköyhtiö tekee vaihdon puolestasi, kun teet uuden sopimuksen.

Sähkölämmitteisen, esimerkiksi runsaan sadan neliön, omakotitalon sähkön kulutus vuositasolla on 12000 – 18000 kilowattitunnin luokkaa vuodessa. Täten jo sentinkin säästö kilowattitunnin hinnassa tietää vuositasolla yli sadan euron säästöä sähkölaskussa.

Jos haluaa säästää sähkön käyttöä supistamalla, kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa huoneiden lämpötilaan ja lämpimän veden kulutukseen. Jos huonetilan lämpöä voi laskea, sähköä kuluu luonnollisesti heti selvästi enemmän. Monet terveysviranomaiset suosittelevat, että makuutiloissa olisi matalampi lämpötila kuin esimerkiksi olohuoneessa.

Myös takan ja muun vaihtoehtoisen lämmitysmuodon käyttö vähentää luonnollisesti lämmityssähkön tarvetta.

Suhteessa paljon sähköä kuluttaa myös lämminvesivaraaja sekä sähkötoiminen saunankiuas. Saunomisia harventamalla tai yhden saunakerran kestoa lyhentämällä on heti vaikutusta sähkön kulutukseen.

Yksittäisen kodinkoneen sähkönkulutus ei ole kovin suuri, mutta yleisesti voi todeta, että mitä uusimpia kodinkoneita on, sitä energiatehokkaampia ne ovat.