Kulttuuri

Juha Tiuraniemi keikkaili viime vuosina taiteilijanimellä Sakari Korhonen.

Säpäkkää pohjoista menoa ja suru-uutinen – Juha Tiuraniemen menehtyminen on suuri isku Sodankylän kulttuurielämälle

Sodankylän kulttuurielämää kohtasi äskettäin suuri menetys kun Juha Tiuraniemi ( 20.8.1963-31.7.2023) poistui joukostamme.

Juha oli monialainen esittävän taiteen taitaja. Hän näytteli ja ohjasi useissa teattereissa niin Turun seudulla kuin Sodankylässäkin. Hän näytteli YLE:n ”Hovimäki” -sarjassa useita rooleja ja oli mukana Aku Louhimiehen elokuvassa Riisuttu mies. Sodankylään Juha tuotti ja ohjasi useita kesäteatteriesityksiä yhteistyössä työryhmien kanssa. Teatteri-ilmaisun ohessa Juha oli mukana useissa sodankyläläisissä bändeissä kuten Vanquard, Tomcat, Jytäkopteri, Pöllö Miljardi ja Old Riders.

Bändiprojekteissa Juha oli usein bändin taiteellinen johtaja.

Juhan ajattelun periaatteena oli ammattimaisuus. Esittävän taiteen ja bändien projekteja suunniteltiin niin, että esittäjät saisivat työstänsä palkkaa. Hän oli perustamassa sodankyläläistä OR Music osuuskuntaa, jonka kautta useat bändit pystyvät laskuttamaan omat keikkansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuosina Juha keikkaili taiteilijanimellä Sakari Korhonen yhtyeensä Huurankukat kanssa. Ohjelmisto koostui vanhoista iskelmistä ja tanssimusiikista. Kun rockhenkinen kokenut yhtye esitti niitä ammattimaisella otteella, niin esityksiin tuli uskottavuutta ja huumoria.

Hyvää matkaa Juha, jäämme kaipaamaan sinua.
Jesse & Varjot on julkaissut uuden hienon singlen nimeltään ”Hauras”. Kuvassa biisintekijä Rami Hentilä. Kuva: TEEMU KIISKINEN

Jesse & Varjot uusin single “Hauras” loistaa poptaivaalla

Jesse & Varjot on sodankyläläislähtöisen Rami Hentilän luotsaama rockyhtye. Suomenkielisen melodisen rockin alloilla seilaava orkesteri on julkaissut useita levyjä. Heillä on koko tuotantoketju hallussaan ja Hentilästä on kehittynyt laulaja-lauluntekijän lisäksi myös taitava tuottaja. Uusin kappale Hauras näyttää jälleen bändin osaamisen popkappaleen tekemisessä (Jesse & Varjot: Hauras. Ramis Music).

Kertosäe tarttuu mieleen ja sanoitus vaikuttaa uskottavalta rakkaussuhteen pohdinnalta.

Riipin kylässä on joka talossa kansainvälisen tason hevikitaristi.
Riipiläinen Reaperium -yhtye tykittää melodista metallia.

Riipin kylältä nousee jälleen tymäkkää metallia

Aikaisemmin olen kuullut Riipin kylästä tullutta reipasta heavybändiä Overtakea Sääskilahden Teron järjestämillä kesäfestareilla Portin Pirtillä, Askassa. Teron mukaan Riipin kylässä on joka talossa kansainvälisen tason hevikitaristi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä legenda kuvastaa kylän kulttuuria.

Reaperium-yhtye nousee tästä perinteestä ja bändin nimikin taitaa viitata kotikylänsä meininkeihin. Yhtyeen debyyttilevy Gray Chants With Silver Linings soi tymäkästi. Orkesterin tyylilaji on melodinen metalli. Kappaleet ovat moniosaisia, hienosti sovitettuja pitkiä teoksia. Raskaamman musiikin perinteet tunnetaan ja tekniikkapuoli on hallussa.

Toki pientä rytmillistä huojuntaa on havaittavissa ja tuotannossa pientä hiomista kaivataan, mutta toivon mukaan tulevaisuudessa bändi voi keskittyä rauhassa kappaleidensa työstämiseen ja äänittämiseen. Solisti Marketta Maunu omaa vaikuttavan äänen ja kitaristien särmä nousee levyllä hyvin esiin.

Jäämme odottamaan yhtyeen tulevia seikkailuja mielenkiinnolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaakko Laitinen yhtyeineen on ollut tuotteliaana. Kuva: ILKKA AROLA

Laitis-Jaakko värittää Lapin kulttuurielämää isolla pensselillä

Tuottelias moniosaaja Jaakko Laitinen on julkaissut useammankin tuotoksen viime kesän aikana. Jaakko löytää sanoja niin taiteellisiin projekteihin kuin ajankohtaisia aiheita käsitteleviin kolumneihin. Taiteellisen työn ja tekstittämisen lisäksi mies kunnostautuu julkaisupuolella.

Lapin kulttuurielämän kustantajat ovat vähissä, siksipä on elintärkeätä osata omakustantamisen jalo taito. Sitä osaamista Jaakko Laitiselta löytyy. Esimerkkeinä tästä ovat viimeiset julkaisut: Väärän rahan nuottikirja Säveliä sivuteiltä ja räppäri Jouni J:n kanssa tehty Ouroboros albumi. Väärän rahan uuden singlen Punkkitarkastus on julkaisut levy-yhtiö Playground music.

Punkkitarkastus-single on Väärän rahan ilmaisun kiteytynyt helmi. Laitisen kansanomainen ja hilpeä ote, nerokas sanailu ja rempseä balkanilainen meno saavuttavat tuoreella singlellä uuden huippunsa. Klassikkoainesta. ( Jaakko Laitinen & Väärä raha: Punkkitarkastus. Playground music 2023.)

Jouni Järvelin ja Jaakko Laitinen esiintyvät nimellä Jaakko Laitinen ja Jouni J. Miehet julkaisivat äskettäin hienon albumin Ouroboros. Reindeer Kalashnikov yhtyeessä räpännyt Jouni yhdessä Jaakon kanssa loihtivat esiin genrerajoja rikkovan keitoksen.

Kuumassa mikstuurassa vanhan liiton räppäys liitetään Laitisen omintakeisen sanailuun ja komeaan lauluun. Kaksikon musiikissa hönkii säpäkkä pohjoinen riimittely, jossa sekoittuvat mielikuvituksen lento, maailmoja syleilevä pohdinta ja arktinen luonto. ( Jaakko Laitinen & Jouni J: Ouroboros, 2023)

Väärän rahan nuottikirja Säveliä sivuteiltä sisältää yhtyeen parhaita sävelmiä nuotinnettuna 21 kappaletta. Mukana on hyvä otos klassisia Väärän rahan ralleja muun muassa Saippuakupla, Yö Rovaniemellä, Naamioleikki, Kännissä ja pilvessä ja I Tåget finns en restaurantvagn. Biisit on nuotintanut Tero Hyväluoma ja graafisesta suunnittelusta vastaa Petri Loukusa.

Soittolista osoitteessa https://piponalle.wordpress.com/

JUKKA TARKIAINEN

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi Kuva: Suomen arvostelijain liitto ry

Lue aiemmin julkaistut Kritiikki näkyy! arvostelut

Uutta musaa pipon alle - Muusikko Jukka Tarkiainen arvioi tuoreet lappilaiset musiikkijulkaisut: Lappilainen popmusiikki rokkaa ja menestyy maailmalla

Sodankylän kevätsinkut arvioitavana– Anyverse kiinnostaa ulkomailla