Paikallisuutiset

Nuorten liikkuva kohtaamispaikka Wauto vie nuorisotyön turvallisia aikuisia lähelle nuoria eri puolille Sodankylää kesäkuun loppuun saakka. Nuorison kanssa työskenteleviä aikuisia kuvassa vasemmalta Piia Kaarniemi, Sami Kaaretkoski, Niina Asteljoki, Risto Kaarniemi ja Jonna Riikonen sekä Aseman Lapset ry:n hankekoordinaattori Niilo Karjalainen. Kuva: Tarja Karjalainen

Wauto tuo turvallisia aikuisia lähelle nuoria

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Sompiossa 9.2.2022

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto toimii Sodankylässä tammikuun lopulta kesäkuulle. Sen avulla tuodaan turvallisia aikuisia lähemmäksi nuoria. Leijonaksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta.

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, turvavälit ja hygienia muistaen.

Nuorten luokse kyliin

– Hyvä fiilis siitä, että Wauto saadaan taas Sodankylään. Viimeksi Leijona oli täällä käymässä keväällä 2018 sulan maan aikaan, ja silloin tavoitettiin paljon nuoria. Nyt on kiinnostavaa nähdä, onko toiminta kovin erilaista talvella, kertoo nuoriso-ohjaaja Piia Kaarniemi Sodankylän kunnan nuorisopalveluista.

Wauton on nyt suunniteltu kiertelevän Sodankylän alueella muutamana iltana viikossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tavoitteena on päästä kohtaamaan nuoria sekä kirkonkylällä että kylissä, esimerkiksi Vuotsossa ja Järvikylissä. Haluamme tarjota nuorille tasapuolisesti palveluita ja turvallisia aikuisia asuinpaikasta riippumatta, Kaarniemi kuvailee.

Seurakunnan nuorisotyöntekijä Risto Kaarniemelle on vuodelta 2018 jäänyt erityisesti mieleen yksi kohtaaminen, jossa Wauto lähti tapaamaan erään kylän ainoaa nuorta.

– Hän ihmetteli, että miksi me hänen kotikyläänsä tulimme. Kun kerroimme, että halusimme tulla tapaamaan juuri häntä, poika purskahti itkuun. Saattoi silläkin kyllä olla osittain merkitystä, että vedimme hänen mönkijänsä samalla ojasta, Risto Kaarniemi muistelee.

Aiempaa nuoremmilla ongelmia

Tällä kertaa Wauton kierroksilla on aikomus tavoittaa aikaisempaa nuorempiin ikäryhmiin kuuluvia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sodankylässä nuoret voivat vaihtelevasti: toiset hyvin, toiset huonommin. Korona-aikana on tullut esiin se, että ongelmat ovat siirtyneet yhä nuorempiin ikäluokkiin ja siksi juuri noin viidesluokkalaisista alkaen olevia esinuoria alamme tavoitella. Se, mikä vaivaa, ovat yksinäisyys ja turvattomuus. Esimerkiksi silloin, kun koululaiset olivat kotona etäkoulussa ja vanhemmat omilla työpaikoillaan, turvattomuuden kokemukset nousivat esiin, Risto Kaarniemi kertoo.

Leijonan kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen rinnalla. Mukaan vapaaehtoiseksi voi päästä heti helmikuussa tai lähteä mukaan myöhemmin keväällä.

Sodankylässä auton kanssa kylille ja kyliin lähtevät kiertelemään Sodankylän kunnan nuorisotyöntekijä Jonna Riikonen sekä nuoriso-ohjaajat Niina Asteljoki ja Piia Kaarniemi sekä väliaikaisesti uinninvalvonnasta nuorisotyöhön siirretty Sami Kaaretkoski ja seurakunnan nuorisotyöntekijä Risto Kaarniemi.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Sodankylässä toimintaa operoi Sodankylän kunnan nuorisopalvelut yhdessä Sodankylän seurakunnan kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sodankylän Wautolla on oma Instagram-tili, jossa sen toimintaa voi seurata wauto_sodankyla . Nuorisotoimessa ollaan käynnistelemässä myös TikTok-tiliä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä