Muualta Lapista

Onko Inarijärvi enää jatkossa paikallisten kala-aitta? − Saalismäärät ovat laskussa

Kaikkiruokainen hauki. Yleensä puhutaan, että hauki verottaa taimenkantaa, mutta kelpaa sille myös siika. Tämä siika oli eksynyt hauen kitaan, ja haukihan löytyi Ukonjärveltä, Inarilaisen talviverkoista. Ukonjärvestä on suora vesiyhteys Inarijärveen.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Inarijärven kokonaissaaliin arvioidaan laskeneen alle 140 tonnin vuonna 2022. Etenkin kaupallisen kalastuksen siikasaalis ja siian yksikkösaalis verkkokalastuksessa ovat laskeneet tasaisesti vuoden 2018 huipun jälkeen. Luken mukaan toinen merkittävä muutos kalastuksessa on ulkopaikkakuntalaisten kalastusmäärän, ja siten saaliin määrän kasvu, kahtena edellisenä vuonna. Tärkeimmät saalislajit ovat edelleen siika, taimen ja hauki.

Luonnonvarakeskukselta kerrotaan, että tarkkailutulosten perusteella taimenistukkaiden osuus taimensaaliissa on kasvanut noin 70 prosenttiin kaikista järvellä pyydetyistä taimenista. Taimenen kohdalla on selkeä merkitys sillä, onko kalastettu Inarijärvellä, Juutuanjoessa vai Ivalojoessa. Ivalojoessa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä