Ajankohtaista
Sodankylän Likiliikkeet, osa 20
Punaketun Maria Heikkilä: ”Suurimman kiitoksen saa meijän kylän väki”
Tässä juttusarjassa esittelemme Sodankylässä toimivia Likiliikkeitä. 20. yrityksenä vuorossa on Luostolla sijaitseva Ravintola Punakettu. Kysymyksiin vastasi yrittäjä Maria Heikkilä.
Milloin ja miksi lähditte mukaan Likiliikkeeseen?
– Lähdimme mukaan Likiliikkeeseen lokakuussa 2020. Silloin oli korona. Matkailun näkökulmasta halusimme viestittää kotimaisille asiakkaillemme aidosta paikallisuudesta myös Likiliikkeen kautta. Silloin käytettiin muun muassa someviestinnässä paljon hästägiä #supportlocal. Paikallisuus meidän näkökulmastamme on myös sitä, että käytämme paljon paikallisia raaka-aineita. Heistä jokainen yrittäjä voisi kuulua Likiliikkeeseen.
Mitä hyötyä yritykselle on Likiliikkeeseen kuulumisesta?
– Likiliike on yhteisö. Likiliike on myös verkosto. Kuulumalla Likiliikkeeseen, pyrimme puhuttelemaan kyläläisiä täältä tunturista käsin myös siten, että 40 kilometrin matka kyliltä Punakettuun syömään olisi mahdollisimman lyhyt. Että eihän se ole matka eikä mikhän. Likiliike ei ole tuonut meille mitään negatiivista.
Millä tavalla Likiliikkeet poikkeavat muista Sodankylässä toimivista yrityksistä?
– Lila tarra yrityksen ovessa. Sodankylässä on paljon paikallisia yrityksiä, mutta kuka tunnistaa ne paikallisiksi? Likiliiketarra on hyvä viesti kertoa asiakkaille yrityksestä, että juuri me olemme paikallisia. Likiliike voi olla myös uudelle aloittelevalle yrittäjälle vahva markkinointiviesti.
– Likiliike tunnistetaan jo, ja lahjakorteilla on jo ihan oma paikkansa kuluttajien keskuudessa. Likiliikeyritykset voivat kannattaa myös kylän muita Likiliikeyritysten palveluita, koska yhteisö ja verkosto.
Miksi sodankyläläisen kannattaa suosia Likiliikkeeseen kuuluvia yrityksiä, vaikka tuotteita saisi mahdollisesti edullisempaan hintaan tilaamalla netistä?
– Koska #supportlocal, eli suosi paikallista.
– Kun avaa Likiliikkeen oven, vastassa tiskin takana on tuttuja kasvoja. Ostosten yhteydessä voi vaihtaa kuulumisia. Sodankylässä kaikki tuntevat toisensa ja se on myös vahvuus yritysten asiakaspalvelussa ja vuorovaikutuksessa.
Mikä on Punaketun paikallinen erikoisuus, jota ei ole mahdollista ostaa muualta?
– Meidän erikoisuutemme ovat meidän ruoka-annoksemme, jotka maistuvat paikallisista raaka-aineista.
– Ehkä kyläläisille hauki on niin nähty – jänkäkoira – mutta etelästä tulevat asiakkaamme ovat kalasta todella otettuja: se kun on nostettu kirkkaasta vedestä. Etelä-Suomessa se ei ole itsestäänselvyys.
Millaisena näette yrityksenne tulevaisuuden?
– Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta pyrimme vahvistamaan paikallisuutta entistä enemmän meidän ruokalistallamme mahdollisuuksien mukaan. Kansainväliset asiakkaat tulevat kauniiseen tunturiimme maailman metropoleista nauttimaan revontulista, hiljaisuudesta ja ennen kaikkea hyvästä, puhtaasta, paikallisesta ruoasta. Sitä ei niin vain kopioida mukaan.
Yrityksenne terveiset asiakkaillenne ja Sodankylän muille yrittäjille?
– Kiittäisin asiakkaitamme monilla eri kielillä, mutta suurimman kiitoksen saa meijän kylän väki. Kiitos, kun vierailette meillä syömässä ja viihdytte tunturissa.
– Yrittäjille sellaiset terveiset, että Likiliike on nyt päässyt vauhtiin! Kehitämme yhdistyksen toimintaa ja teille kaikille on tilaa, siispä tervetuloa rohkeasti mukaan, koska mie sydän Likiliike Sodankylä ry!