Paikallisuutiset

Helena Mustonen käyttää pyllytintä esimerkiksi ulkoillessaan. Kuva: Tarja Karjalainen

Kudo vaikka joululahjaksi: ”Pyllytin on helppo käsityö, antaa mennä vaan!” – nappaa ohjeet jutusta

– Hörähdys taisi käydä, kun lähti käsistä ja tein näitä useampia, toteaa riipiläinen Helena Mustonen, joka on kutonut jämälangoista useita pyllyttimiä eli lyhyitä hameenkaltaisia lämmittimiä, jotka vedetään esimerkiksi ulkoillessa suojaamaan takapuolta.

– Hain netistä vinkkiä siitä, mitä tekisin joululahjaksi ja siellä törmäsin tähän pyllyttimeen. Langan pätkiä oli kori täynnä, joista saatoin alkaa kutomaan näitä. Sain lankoja myös siskolta ja olen ostanut niitä myös kirpputorilta, Helena kertoo esitellessään kirkkaan punaisella ja sinisellä päävärillä neulomiaan pyllyttimiä.

Helena on kutonut pyllyttimensä kirkkaan värisistä Seitsemän veljestä -langoista. Kuva: Tarja Karjalainen

Kutoa voi televisiota katsellessa

Kutomisessa Helena noudatti netistä löytämänsä neuleohjeen vinkkiä: anna mennä vaan! Kutoessaan hän on nauttinut siitä, että työtä on voinut tehdä televisiota katsellessa ilman, että olisi tarvinnut seurata tarkasti ohjetta.

Lankakerän loppuessa uuden voi jämälankatyössä aloittaa niin sanotulla räsymattotekniikalla siten, että uusi kerä alkaa juuri siitä, mihin edellinen loppuu. Langan vaihtaminen ei tapahdu välttämättä kierroksen aloituskohdassa ja lankojen päät voi kutoa mukaan työhön kerän vaihtuessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lankana on ollut kaksinkertainen 7 veljestä. Alkuun ja loppuun olen kutonut 4,5 numeron pyöröpuikoilla 1 oikein, 1 nurin -joustinneuleen, etteivät ala rullaantua. Yläosaan olen tehnyt reikäkerroksen, että olen saanut siihen pujotettua langasta pyörittelemäni nyörin, Helena kuvailee.

– Pyllytin on helppo käsityö, antaa mennä vaan! Helena rohkaisee pyllyttimen kutomista pohtivia.
Riitta Hokkanen on kutonut pyllyttimensä lankakerien lopuista. Pyllyttimet ovat 39 cm ja 50 cm pitkät.

Pituus käyttötarkoituksen mukaan

Silmukkamäärä arvioidaan sen mukaan minkä kokoisen haluaa pyllyttimestään kutoa. Lankavyötteessä on esimerkkiohje, kuinka paljon silmukoita ja kierroksia tarvitaan 10 cm x 10 cm alalle. Kun kutoo koetilkun annetulla silmukkamäärällä voi laskea, kuinka paljon omalla käsialalla tarvitsee työhönsä.

– Mie olen laiska kutomaan koetilkkua, oma käsialani on semmonen löysähkö, niin siitä olen arvioinut, paljonko silmukoita olen näihin tarvinnut. Pituutta näillä on noin 40 senttiä. Resorin jälkeen olen vaihtanut työhön puoli numeroa pienemmät puikot. Pituus tietysti riippuu siitä, mihin neuletta on tarkoitus käyttää ja kuinka paljon sen haluaa peittävän.

Pyllytin on mainio keksintö käyttää lämmikkeenä esimerkiksi leggingsien kaverina niin sisällä kuin ulkonakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi katetulla terassilla istuskellessa pyllytin lämmittää mukavasti. Siskolleni olen antanut tällaisen lahjaksi. Kun neuleita antaa lahjaksi, pitää tuntea toisen maku ja erityisesti värimaailma, sillä kaikki eivät välttämättä pidä juuri siitä, mistä sinä pidät, eivätkä kaikki halua ehkä pitää neuleita lainkaan, Helena sanoo.

Toimittajan kutomista pyllyttimistä tuli kuin hameet: lisäsin joustinkerroksen jälkeen paljon silmukoita, loppuun kudoin joustimen ja päättelin mustalla pörröisellä langalla. Kuva: Tarja Karjalainen

Pyllytin sopii miehellekin

Pyllyttimen ovat löytäneet myös miehet, jotka ovat oppineet vetaisemaan sen kelkkaillessa lämmikkeeksi kelkkahaalarin päälle tai välikerrokseksi. Myös pilkille lämmikkeeksi pyllytin saattaisi olla loistokaveri.

Aikaisemmin Helena on kutonut villapaitoja, Lovikka-vanttuita ja virkannut mattoja.

– Pyllytin on helppo käsityö, antaa mennä vaan! Helena rohkaisee pyllyttimen kutomista pohtivia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juttu on julkaistu Sompiossa ensimmäisen kerran 18.2.2021

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä