Mika virkapuvun takana

Synnyin Sodankylässä 1975 ja lapsuuteni ja nuoruuteni olen asunut Sodankylän Ristonmännikössä. Ensimmäiset kuusi vuotta asuin sähköttömässä taloudessa ja muistan hyvin vielä kaasuvalot, pihasaunan ja akulla toimivan pienen mustavalkotelevision.

Muistan myös lämpimät kesät uimamontun paarmoineen ja lumiset talvet varpaat jäässä ja jääkiekkomaila kourassa. Ja tietenkin metsän. Jo pienestä pitäen kuljeskelin ympäri vuoden itsekseni lähimetsissä ja keksin kaiken maailman mielikuvitusleikkejä – leikkikaverit olivat kaukana Riipissä 11 kilometrin päässä.

Katso alla Juliuksen Hiacen jakso muutaman vuoden takaa, jossa pääset tutustumaan Mikaan virkapuvun takaa.

Ala-asteen kävin Riipissä, yläasteen Syväjärvellä Järvikylien yläasteella ja ylioppilaaksi valmistuin 1994 Sodankylän lukiosta. Ivalossa käydyn asepalveluksen jälkeen lähdin opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi Jyväskylään, jossa myös työskentelin nuorisotyössä. Veri veti kuitenkin virkauralle ja vuonna 2002 valmistuin Tampereen yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi pääaineenani kunnallisoikeus. Siirryin saman tien ylitarkastajaksi sisäasianministeriön kuntaosastolle.

Sieltä tie on vienyt Haapavedelle kaupunginsihteeriksi ja Posiolle kunnanjohtajaksi. Viimeisen 10 vuotta olen toiminut Lapin maakuntajohtajana päävastuullani Lapin edunajaminen ja aluekehittäminen.

Kotitilani metsineen Ristonmännikössä siirtyi minulle 20 vuotta sitten ja vaikka työurani on vienyt minua kauas, aina vapaa-aikanani olen palannut kotimetsiini milloin haukkuvan lintukoiran ja aseen, milloin moottorisahan kanssa. Kolme vuotta sitten siirsin myös kirjani Sodankylään ja koronan mahdollistaman etätyön myötä asun ja työskentelen nykyään Ristonmännikön vanhassa hirsipirtissä noin puolet ajastani – toinen puoli menee Rovaniemellä ja maailmalla.

Perheeseeni kuuluvat 11-vuotias tytär ja 16- ja 18-vuotiaat pojat edellisestä liitostani sekä nykyinen avopuolisoni ja hänen täysi-ikäinen tyttärensä. Perheeni yksityisyys on minulle tärkeä arvo eivätkä he ole julkisuudessa virkatyössäni tai nyt politiikassa. Perhettä ovat tietenkin myös koirani suomenpystykorva Terva ja beagle Pihka.

Vapaa-aikani kuluu metsällä, kalalla, rankametsässä tai pihapiirin nikkaroinnissa. Lempipaitani on peltipaita ja minut tuntevat kertovat minun olevan helposti lähestyttävä, ystävällinen, empaattinen ja rehellinen mies. Elämää ja kaikkea mitä teen, yritän katsoa ilon kautta: Nauran paljon – ja etupäässä itselleni!

Mika Riipin vapaa-aika kuluu muun muassa metsällä, kalalla ja rankametsässä.

Sukuni juuret ovat Lapissa ja Sodankylässä kolmensadan vuoden takaa. Sydämeni ja sieluni asuu pohjoisen metsissä ja Lapin asioiden ajaminen on ollut minulle valtava merkityksen lähde koko virkaurani. Se motivoi myös nyt minua tavoittelemaan lappilaisilta valtakirjaa eduskuntavaaleissa - politiikan ulkopuolelta kartuttamani kokemus, osaaminen ja verkostot voisivat olla kaikkien lappilaisten käytössä myös Helsingissä!

Mika Riipi on eduskuntavaaliehdokkaana Lapin vaalipiirissa numerolla 85.

Lue tarkemmin Mika Riipin ajatuksista ja toiminnasta >>

Mainosartikkelin maksajana Mika Riipin tukiyhdistys ry