Joulu perheen kanssa: valmistaudu sukulaisten kyläilyyn

Pitkä joululoma mahdollistaa kaukana asuvien sukulaisten vierailun luonasi. Jos kotiisi on tulossa kyläilijöitä useammaksi päiväksi, kannattaa vierailuun valmistautua tämän artikkelin vinkkien avulla!

Löytyykö kaikille vieraille nukkumapaikka?

Tärkein asia, joka täytyy varmistaa ennen vieraiden saapumista, on riittävä määrä makuupaikkoja. Onko jokaiselle kyläilijälle tarjolla paikka nukkumiseen?

Jos kodissasi on vuodesohva, voit luonnollisesti hyödyntää sen vieraiden makuupaikoiksi. Kätevänä vieraspetinä toimii tarvittaessa myös ilmapatja. Alle 3-vuotiaille lapsille matkasänky on turvallinen paikka nukkumiseen.

Hyvä vaihtoehto makuupaikaksi on myös erillinen patja. Jos kodistasi ei löydy ylimääräistä patjaa valmiina, kannattaa hankkia kätevä taittopatja. Vierailun päätyttyä taittopatja on helppo taittaa kasaan ja säilyttää esimerkiksi vaatehuoneessa. Taittopatja sopii käytettäväksi rahina, jos teetät tai ompelet siihen suojuksen.

Mikäli vieraat viipyvät useamman päivän, nukkumismukavuutta parantaa sopiva sijauspatja. Lisäksi sijauspatja helpottaa sängyn petaamista ja pidentää patjan käyttöikää. Tyypillisesti täytemateriaali on esimerkiksi polyuretaanivaahtoa, mutta sen lisäksi Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on tarjolla myös muun muassa kookoskuidulla täytettyjä sijauspatjoja Sleepwell- ja Selsey-merkeiltä. Valitse vieraita varten sijauspatja, joka on samankokoinen kuin vieraspatja ja kovuudeltaan pehmeä tai keskikova.

Varmista, että sinulla on riittävästi vuodevaatteita, kuten pussilakanoita, tyynyjä ja peittoja. Lisäpeittoja ja -tyynyjä kannattaa olla varalla. Jos kylässä on pieniä lapsia, voit hankkia myös lakanan suojuksia ja pienempiä, lapsille sopivia vuodevaatteita.

Nämä tarvikkeet eivät ehkä mahdu vieraiden matkalaukkuun

Nukkumisen lisäksi toinen tärkeä huomioitava asia on peseytyminen. Mitä kauempaa vieraasi saapuvat ja mitä pidempään he viipyvät luonasi, sitä todennäköisempää on, etteivät kylpypyyhkeet mahdu mukaan matkalaukkuihin.

Vieraille kannattaa varata omat kylpypyyhkeet ja kasvopyyhkeet. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löydät suositut Finlayson- ja Marimekko-pyyhkeet sekä edulliset bambu-pyyhkeiden setit, jotka voit hankkia vaikkapa vierasvaraksi.

Jos kodissasi on sauna, varmista, että laudeliinoja riittää kaikille vieraille. Hanki kaikille sopivaa pesuainetta ja shampoota. Huomioi mahdolliset pesuaine- ja hajusteherkkyydet myös käsisaippuassa ja pyykinpesuaineessa hankkimalla hajusteettomia ja herkälle iholle sopivia tuotteita.

Hanki vieraita varten ainakin nämä ruoka-aineet

Olennainen osa loma-ajan yhdessäoloa on tietysti ruoka. Tarvittava ruokamäärä riippuu siitä, tuovatko vieraat ruokaa mukanaan tai käyttekö yhdessä kaupassa loman aikana. Tietyt perustarvikkeet kannattaa kuitenkin varata valmiiksi vieraita varten jo ennalta.

Varmista, että sinulla on tarpeeksi kahvia, teepusseja, sokeria ja maitoa kuumien juomien valmistamista varten. Riittävän suuri kahvinkeitin ja vedenkeitin helpottavat juomien valmistamista isommalle porukalle. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata laadukkaat kahvin- ja vedenkeittimet muun muassa Moccamasterilta, OBH Nordicalta ja Braunilta.

Yötä vasten saapuville vieraille kannattaa varata valmiiksi vähintään ilta- ja aamupalatarvikkeet. Tarjoa iltapalaksi ja aamiaiseksi monipuolinen valikoima, kuten leipää, voita, hilloa, juustoa, jogurttia, muroja, hedelmiä ja mehua sekä maitoa.

Jos vastaat ruoanlaitosta, suunnittele ateriat etukäteen ja hanki tarvittavat ruoka-aineet. Kysy vierailta etukäteen, onko heillä allergioita, ruokavaliorajoituksia tai erityisiä ruokamieltymyksiä. Jos jääkaapin ja pakastimen tilavuus on pieni, täytyy kaupassa käydä loman aikana ehkä useamman kerran.

Pienet, mutta tärkeät jutut, jotka parantavat vieraiden viihtymistä

Loman ajanvietteeksi voit hankkia kotiin esimerkiksi elokuvia tai lautapelejä. Selvitä myös Wi-Fi-verkkosi salasana ennen vieraiden saapumista, jotta vieraasi voivat hyödyntää nettiä tarvittaessa.

Pidä siivousvälineitä kuten imuri, rätti ja pesuaineet valmiina, jotta voit helposti pitää kodin siistinä vieraiden vierailun aikana. Tarkista palovaroittimen ja mahdollisen häkävaroittimen toimivuus ennen vieraiden tuloa.

Vuodesohvat, vieraspatjat, vuodevaatteet, kodin laitteet ja ajanvietteet voit tilata kätevästi Hobbyhall.fi-verkkokaupan sivulta. Kruunaa vierailu pienellä tervetuliaislahjalla, kuten kukkakimpulla, suklaalla tai paikallisella herkulla, joka voi saada vieraat tuntemaan olonsa erityisen tervetulleeksi (pidä myös silmällä erikoistarjouksia).